Kraj objektivnosti 1

U osvit svojih sto dana vlada Ana Brnabić je u Evropskom parlamentu konačno razvejala sve ionako slabe nade da je to što je ona postala premijerka znak da predsednik Vučić može vladati iole liberalno.

Neće on to ni zbog EU, niti zbog Srbije, a posebno ne zbog sebe – čvrsta ruka je njegov izbor. Najmanje ga može dirnuti nejaka srpska građanska javnost.

Zato je Brnabićeva poslanicima EP poručila da u njenoj zemlji nema objektivnog novinarstva – svi mediji su ili za ili protiv vlasti. Neki poslanik iz Švedske ili Belgije mogao bi da zaključi da su provladini i opozicioni mediji izjednačeni po snazi, i da je ta podela balkanska tradicija, kao igranje kola.

Možda je i dobro da tako misle i da se ne zapitaju kako je ta polarizacija u stvari nastala. Brnabićeva bi odgovorila da neki jednostavno ne podnose Vučića lično. Te da je narod uz Vučića, ali unutrašnji neprijatelji nisu, pa su tako malotiražni mediji prinuđeni da rade za te neprijatelje, valjda iz računa, ili iz čistog mazohizma. Ali, Vučić i sve neprijatelje ubedljivo „pobeđuje“, što je malo suprotno logici – ili te toliko vole, ili su neki toliko jaki protiv tebe. Ali, logika i SNS, dve su odvojene stvari, kao i činjenice.

A činjenica je da je polarizaciju i to vrlo nejednaku – na jednoj strani su moćne TV stanice i tiražni tabloidi, a na toj drugoj nekoliko listova i jedna kablovska TV, stalno na udaru propagande SNS – proizvela upravo Vučićeva vlast. To se može locirati u vremenu i po događajima – od početka 2014. i Vučićeve kampanje „Feketić šou“ spasavanja deteta iz snega – do ukidanja Utiska nedelje nakon gostovanja Vučićevog savetnika.

U to vreme proglašeno je ukidanje objektivnosti od strane vlasti na vrlo jednostavan način – ili ste medij koji prihvata da učestvuje u vladinim teškim manipulacijama javnosti, ili niste. Ta pukotina je nastavila da se širi, a svi koji su mislili da mogu da balansiraju iznad nje, pre ili kasnije su se ovako ili onako survali. U međuvremenu su se dogodili i „helikopter“ i „Savamala“ – slučajevi gde su ljudi gubili živote i imovinu, i gde nije reč o nekoj visokoj politici nego o odnosu prema sopstvenim građanima. I sada u Briselu, Brnabićeva je ponovila ne šta vlast misli o medijima, već o građanima, a na njima je da li će verovati u laži samo ako su sto ili hiljadu puta izgovorene, na isti način.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari