Skupštinske modrice 1

Pravo pitanje nije više da li vladajuća Srpska napredna stranka namerno održava stalnu napetost i tešku atmosferu na ivici nasilja u Skupštini, kako bi to bilo opravdanje za vanredne izbore, kad god se poželi.

Ili, kad god se proceni da ličnu vlast Aleksandra Vučića, lidera SNS, treba učvrstiti još više, budući da su svi izbori, nakon maja 2012. služili upravo tome. Pravo pitanje je da li je uopšte moguće da se naprednjačka većina drugačije ponaša. Odnosno, da se postavi kao dominantna partija koja snosi društvenu odgovornost srazmerno svojoj velikoj snazi.

Jer, naprednjaci se i dalje, svih ovih pet godina, ponašaju kao da su opozicija. I to opozicija, nekom sada potpuno zamišljenom „žutom“ režimu ili moćnom tajkunskom establišmentu, koji blago naginje fašizmu. Te da su oni i njihovi nastupi u Skupštini čista pravednička narodna borba za neku nebeski suverenu Srbiju, ali sa evropskim standardom.

I zato se ni slabi živci Maje Gojković, ni preletačka prošlost Aleksandra Martinovića, ni haško-kumovska politička pozadina Vojislava Šešelja, ne mogu objasniti suptilnom šahovskom taktikom Vučića, da uvek planira tri poteza unapred. Te da mu je takva Skupština nešto kao u šahu „skakač“ na kraljicu – način da ne dozvoli opoziciji da se konsoliduje, držeći je u stalnoj izbornoj drami.
I zato, kada se vlast ponaša kao opozicija, kada Gojkovićeva stalno traži od javnosti zaštitu, kada pokaže modricu koju su joj navodno naneli Dverjani, a Boško Obradović uzvrati da se toga setila tek nakon konsultacija sa Vučićem, to više nije ni samo stvar taktike izazivanja izbora, niti pitanje ubijanja parlamentarizma.

To pokazuje nesposobnost da se podeli vlast – jer u iole demokratskim državama, koliko god da su na površini haotične, ali dokazano bolje za život ljudi – i opozicija je deo vlasti. I opozicija ima određeni deo političke moći – u tome je i smisao demokratije. Kod naprednjaka toga nema, možete iz opozicije preleteti u njihove redove i postati njihov, ali ako ste opozicionar, slabić ste, imate zle namere i radite za mračne sile bilo iznutra, bilo spolja. Zato možete bilo kad biti izbačeni iz parlamenta novim izborima, uostalom sami ste ih tražili. Srpska napredna stranka je i opozicija i vlast, bog i batina, i toliko koliko njeni čelnici imaju živaca i morala, toliko ćete biti i tolerisani, a sve što kažete ili uradite protiv, biće vam uzvraćeno odgovarajućom merom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari