Site name

Sajam bez dima

Kultura ili komercijala - pitanje je koje je posle 62. Beogradskog sajma knjiga isplivalo na površinu pošto je grupa izdavača rešila da kuloarsko nezadovoljstvo zameni javnom diskusijom.

2

Piše: Redakcijski komentar

04. novembar 2017. 13:56

Sajam bez dima

Primedbe koje su preko medija pojedini privatni izdavači tokom poslednjeg Sajma upućivali organizatorima, treći dan po okončanju ove u regionu vodeće međunarodne manifestacije, zvanično je saopštila trenutno najveća državna izdavačka kuća u Srbiji JP Službeni glasnik.

Dan kasnije oglasilo se i Udruženje profesionalnih izdavača Srbije sa zahtevom za programskom i koncepcijskom obnovom Sajma knjiga, čije je poslednje izdanje, kako tvrde u UPIS-u, pokazalo da je ova manifestacija "postala samo najveća od mnogih rasprodaja".

Pošto je reč o srpskom izdavaštvu, čuo se i kontrastav - Udruženje izdavača i knjižara smatra da je "koncept Beogradskog sajma knjiga veoma dobar, o čemu svedoče duga tradicija, broj posetilaca, izlagača, gostiju iz inostranstva...", što podržavaju i najtiražniji srpski izdavači - Laguna i Vulkan. Što se tiče sajamskog Odbora, on prepušta izlagačima odluku da li će učestvovati na manifestaciji na kojoj je knjiga tržišno koliko i kulturno dobro. Tome treba dodati da se izdavačke kue koje smatraju da je Sajam odavno propustio šansu da napravi kompromis između organizatora, izdavača, publike i knjižara, već nekoliko godina ne pojavljuju.

Ipak, mesta za "popravku" i poboljšanje ima, priznaju i oni kojima se sadašnji sajam sviđa. Ali, da li je dovoljno samo to da se u sajamski Odbor vrati predstavnik izdavača, koji je tu bio do prošle godine ili je sveobuhvatnije pitanje kulturne strategije Srbije i opšte klime u državi koja tiho klizi i u kulturni populizam? O problemu koncepta i programa Beogradskog sajma knjiga u ovdašnjoj kulturnoj javnosti priča se takoreći decenijama. Činjenica da je ove godine ispred sajamskih hala sa knjigama definitivno nije bilo dima i mirisa ćevabdžinica, ali cifre pokazuju da je posetilaca, iako neznatno, bilo manje nego lane, a sve je manje i stranih, a i domaćih izdavača. Otvoreno je pitanje da li je kvalitet tribina i pojedinih programa, u okviru kojih se na poslednjem Sajmu čak dokazivalo očinstvo vanbračne dece zvezda novokomponovane muzike, odgovarajući za manifestaciju koja drži da je u svojoj kategoriji odmah iza Frankfurta i Bolonje. Dilema je da li će suštinske rasprave o budućnosti Sajma knjiga zaista biti ili će srpski izdavači dozvoliti da se podele po civilizacijskoj liniji zbog koje teško da je moguće u današnjoj Srbiji doneti i sprovesti zdravu i uspešnu kulturnu politiku. 

povezane vesti

Petsto prema četiri

0

Piše: Redakcijski komentar

Pravdanje nasilja

4

Piše: Redakcijski komentar

Iscrpljivanje Srbijagasa

5

Piše: Redakcijski komentar

komentari (2)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

Milan

05. novembar 2017.

Manje je posetilaca, izmedju ostalog, i zbog toga sto je sve manje gradjana koji ostaju a zive u Srbiji. Koliko desetina hiljada, mahom obrazovanih, stanovnika - dakle, potencijalnih posetilaca Sajma knjiga, je u ovih godinu dana napustilo Srbiju?

VP

06. novembar 2017.

A smanjenje penzija? Već dve godine nisam posetio ovaj najznačajniji sajam. Uskraćena mi je kupovina bar tridesetak dobrih knjiga gidišnje.