Pravo na istinu 1

To je politički napad na mene lično, na predsednika Srbije Aleksandra Vučića i Vladu Republike Srbije koja vodi suverenu i nezavisnu politiku.

Komentar je ministra Nenada Popovića nakon objavljivanja informacija Mreže za istraživanje kriminala i korupcije – KRIK u okviru projekta „Rajski papiri“ o njegovoj imovini. To je napad, nastavio je, onih koji „žele da budemo u NATO paktu, koji ne žele da budemo nezavisni kao što jesmo, onima kojima smeta što smo kupili ruske avione migove i koji žele da uvedemo sankcije Rusiji, i koji žele da se odreknemo Kosova“. „Mi se Kosova i naše suverene politike odreći nećemo“, rekao je Popović, govoreći o informacijama koje kompromituju njegovo lično bogatstvo.

Napad na moje bogatstvo je napad na državu, a država, to su građani, tako da je napad na ministra Popovića zapravo napad na svakog građanina Srbije, sledi iz gorenavedenog. Reč je, čini se, o već uveliko primenjenoj logici koju srpski zvaničnici upotrebljavaju kada se dovede u pitanje njihovo bogatstvo. A u poslednjih mesec dana ta se logika pokazala na delu već dva puta. Prvi je slučaj ženine tetke ministra Aleksandra Vulina, koji je, takođe, pokušao da sumnju u svoje finansijske malverzacije prikaže kao napad NATO pakta na građane Srbije koji ne daju Kosovo.

Pravo je ministara da se brane kako god znaju i umeju. NJihovo je pravo i da ne daju ostavke, odnosno da lažu i, što se u narodu kaže, kradu. Pitanje je da li je pravo premijerke da ih ne smeni, traži odgovornost, istragu od nadležnih organa, umesto što ih brani. Premijerka Ana Brnabić je najpre na pitanje odgovornosti i smene svog ministra Vulina odgovorila da je razgovarala sa njim i da joj je on rekao da nije kriv. „Dok Vlada ima rezultate, nema problema“, lak je taj premijerski život. Slično je, nakon nekoliko nedelja odgovorila i na pitanje u vezi sa Nenadom Popovićem. Da je nama Vlada živa i zdrava, a ostalo nas ne zanima.

U narodu je poznata izreka nastala u protekle skoro tri decenije – kad god neko spomene nacionalizam, ja se hvatam za novčanik. Problem je, međutim, taj što se ta, iako narodna izreka, još nije dovoljno zapatila u narodu. A novčanik je vazda prazan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari