Afera „oružje u Jajincima“ dočekala je svoj antiklimaks – Više javno tužilaštvo u Beogradu nakon predistražne faze nije našlo „zakonskih osnova za pokretanje krivičnog postupka“.

Laički rečeno – policija, BIA i tužilaštvo ni nakon godinu dana istrage, više od 300 informativnih razgovora, brojnih veštačenja i DNK analiza nisu uspeli da identifikuju lica koja su u neposrednoj blizini porodične kuće predsednika Vučića zakopala protivoklopni raketni bacač, nekoliko ručnih bombi i više od sto metaka.

Kako je došlo do toga da slučaj koji bi svuda bio prioritet, u Srbiji ostane bez pravnog epiloga? Da li je posredi nekompetentnost istražnih organa? Ili, još gore, da li gledamo reprizu Bagzijevog puštanja koja je neposredno prethodila ubistvu Zorana Đinđića? Ili se ipak radi o nečemu trećem?

Ako pažljivo sagledamo „slučaj Jajinci“ od trenutka njegovog nastanka, videćemo da je ovaj predmet bio osuđen na neuspeh. Kada je informacija da je po prijavi policija pronašla oružje u Jajincima stigla do ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića sva je prilika da je nosio svoj „stranački šešir“. NJegovi postupci od toga dana pokazuju da prioritet nikada nije bio rešavanje slučaja i hapšenje počinilaca. Sva energija bila je usmerena na političku eksploataciju događaja. Kako drugačije objasniti to što je ministar još istog dana održao konferenciju na licu mesta? Da je želeo da se slučaj reši, valjda ne bi, u danima koji su usledili, u javnost iznosio detalje koji bi mogli (verovatno i jesu) ugroziti istragu?

Stefanović bi, da je nosio svoj „ministarski“ šešir, verovatno prepustio slučaj profesionalcima i sačekao sa davanjem izjava. Lica koja su zakopala oružje onda ne bi bila upozorena, pa bi, možda, u jednom trenutku i došla po svoj sanduk gde bi ih čekala policija. Postoji mogućnost da ni u tom slučaju ne bi bilo otkriveni počinioci, ali bi barem bila izbegnuta sramota kojoj su sada izloženi policija i tužilaštvo.

Aktuelni vlastodršci su u „slučaju Jajinci“ svesno žrtvovali integritet istražnih institucija zarad stvaranja atmosfere ugroženosti i homogenizovanja sluđenog biračkog tela. Neukusno, čak i za njihove standarde. Pogotovo, u zemlji u kojoj je pre manje od petnaest godina stvarno ubijen predsednik Vlade.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari