Site name

Mala pobeda Danasa

Svi zajedno smo juče izvojevali jednu malu pobedu. Danka Simić od juče više ne prebacuje rukama kamen s jednog mesta na drugo u dvorištu fabrike Ravnaja u Malom Zvorniku.

4

Piše: Redakcijski komentar

01. decembar 2017. 14:00

Mala pobeda Danasa

Svi zajedno smo pisanjem i alarmiranjem javnosti učinili to da direktor Danku vrati na pređašnje radno mesto - čistačice.

Ali ta pobeda je mala, sitna i nikako nije od onih posle koje se možemo opustiti. Jer iz iskustva znamo da posle neće biti sve u redu. Uostalom, Danka je mesto čistačice i "zaslužila" tako što je bila žena svog supruga Milenka, koji se kao predsednik sindikata u firmi usudio da skrene pažnju na kašnjenje plata i neisplaćene doprinose. Kako njemu tada nisu mogli ništa Danka je "prekomandovana" sa mesta laboranta na mesto - čistačice, koja radi za platu manju od minimalca.

I to je ono što se ovom našom pobedom nije promenilo. Danka je zasad dobila toplu sobu umesto hladnog dvorišta, ali to ne menja činjenicu da je godinama trpela mobing, nipodaštavanje, uostalom kao i njen suprug koji je na kraju dobio i otkaz. To ne menja činjenicu da su radnici ove privatne firme plaćeni ispod zakonskih minimuma, da su svi žrtve neodgovornog poslodavca. To ne menja činjenicu da u Srbiji ima nebrojano mnogo sličnih poslodavaca koji mobinguju radnike, plaćajući ih ispod svakog ljudskog minimuma.

Ne daje nam ni pravo da zaboravimo sve žrtve loših poslodavaca, od onih koji su u Juri terani da nose pelene, do Dragana Mladenovića koji se krajem marta obesio u Goši jer nije imao od čega da izdržava staru majku i bolesnog sina. Koliko je onih koji nisu imali hrabrosti kao Danka da svoje probleme iznesu u javnost jer nisu smeli. Ne zato što su kukavice, već zato što su svesni da i tih 20.000 dinara i manje koliko zarađuju nije dovoljno za normalan život, ali je ipak bolje nego "ništa". Jer će ako izgube posao na kom ih najstrašnije ponižavaju teško naći bilo šta drugo. Da ova ne bi bila "Pirova", potrebne su nam nove pobede. Potrebna je pomoć države/vlasti da promeni sistem i natera sve institucije, od inspektora do sudija, da kažnjavaju one koji desetinama hiljada radnika u ovoj zemlji uskraćuju pravo koje im je Ustavom garantovano - da žive i rade dostojanstveno.

povezane vesti

Odmrzavanje pregovora

1

Piše: Redakcijski komentar

Kako rušiti svojima

1

Piše: Redakcijski komentar

komentari (4)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

Milan

01. decembar 2017.

Bravo!

Rajko

01. decembar 2017.

Bravo Danasovci!

Shlosser

02. decembar 2017.

Bravo! I dodao bih još nešto. Pored poziva državi/vlasti da radi ono što joj je dužnost i svrha, uputimo i sami sebi jedan poziv solidarnosti, svakodnevnoj, ne samo onoj koja se ispolji tokom katastrofa. Solidarnost nas čini ljudima, i odvaja od divljine iz koje smo nastali...

Miki ilic

02. decembar 2017.

Kada bi svi koji rade za 20 000 hiljada dinara izašli na ulice, a njih je oko 300 000 hiljada da li bi svi dobili otkaz naravno dane. U pitanju je kukaviclukom i ponizno. Ipak su turci bili na ovim prostorima 500 godina