Progon direktorke 1

Lokalna vlast u Požegi je ugasila Kulturni centar u tom gradu i osnovala novu opštinsku javnu ustanovu Sportsko-kulturni centar. Pod istim krovom sada će biti galerija, bioskop i klub mladih, sportska hala, bazen i fudbalski stadion.

Bili su bezuspešni pokušaju kulturne javnosti da ukaže na to da je lokalna politika na požeškom primeru prevršila meru i da je voljom naprednjačke vlasti prestao da postoji jedan od najuspešnijih kulturnih centara u Srbiji, osnovan 1964. godine, koji je kvalitetom programa nadmašio lokalne okvire.

Bez obzira na to što požeški naprednjaci, predvođeni predsednikom opštine Milanom Božićem (SNS), objašnjavaju da u „prekomponovanju“ te ustanove „nema političkih motiva“, da je to učinjeno zbog racionalizacije i na preporuku Ministarstva kulture, da se nije desilo gotovo ništa značajno, osim formalne promene statusa te ustanove, jasno je da se iza svega krije namera lokalne vlasti da se konačno obračuna sa mr Slađanom Varagić Petrović, dugogodišnjom uspešnom direktorkom sada već bivšeg KC Požega.

NJen politički progon je počeo pre dve godine, kada je odbila da podnese ostavku, a rezultirao tako što ju je, uz Božićeve neprimerene i nestručne ocene rada te ustanove koje je osudilo tadašnje Ministarstvo kulture, gotovo cela kulturna javnost i građani, domaći i inostrani umetnici i drugi stvaraoci, lokalna skupština nezakonito smenila u januaru prošle godine. Božić je javno optužio direktorku da je „odgovorna za veliku gledanost rijaliti programa u požeškim selima“, da je potrebno da se galerija približi „širokom narodnim masama“ i da se u njoj priređuju „izložbe džempera, narodne radinosti, čarapa, pulovera“.

Ugledna istoričarka umetnosti je bila direktorka KC Požega od 2009. godine. Kao nestranačka ličnost, u vreme vlasti DS, na konkursu 2014. godine je izabrana za direktorku i njen mandat je trebalo da traje do 2018. godine. Sud je utvrdio da je nezakonito smenjena i naložio da se vrati na svoje radno mesto, ali Božić je javno poručio da Varagićeva „neće biti direktorka dok je on predsednik opštine“. Služeći se polugama političke moći, on je ostvario svoju nameru i „prekomponovanjem“ KC Požega u Sportsko-kulturni centar uspeo da je ostavi bez posla, jer ona ne može biti vraćena na mesto direktorke ustanove koja više ne postoji.

O tom slučaju se, polovnom novembra kada je posetio Užice, izjasnio i ministar kulture Vladan Vukosavljević, rekavši da „nije reč o suzbijanju kulturnih sadržaja i aktivnosti u Požegi, već o pravnom prekomponovanju statutarnog tipa“. „Lokalna samouprava ima razloga da, kako je dodao, zbog finansiranja ili nečeg drugog, spoji sport i kulturu“, a potom poručio da se oko toga „pravi previše buke“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari