Vlast ukrala vreme opoziciji 1

Do kraja ove nedelje budžet za narednu godinu biće usvojen, a da se poslanici Skupštine Srbije, prvi put u istoriji novijeg parlamentarizma, praktično nisu ni dotakli tog najvažnijeg ekonomskog zakona.

Raspravu od oko hiljadu amandmana na budžet obesmislili su sami poslanici vladajuće koalicije podnoseći oko 400 gotovo identičnih i besmislenih amandmana i to na Predlog izmena Zakona o budžetu za ovu godinu koji je na snazi još dvadesetak dana.

Da je reč o besmislenim amandmanima koji u obrazloženju uglavnom sadrže – unapređenje i osnaživanje efikasnosti rada i čija primena je praktično nemoguća, ocenio je i sam ministar finansija Dušan Vujović.

Tačna je tvrdnja naprednjaka Aleksandra Martinovića da svi poslanici, bez razlike da li su vlast ili opozicija, po Poslovniku parlamenta, imaju pravo da podnose amandmane, ali istovremeno tolika količina vladajućih amandmana znači da nešto nije u redu sa predloženim zakonima kada je većina nezadovoljna. Takvi zakoni se po pravilu povlače iz procedure. Međutim, jednim pogledom na parlament premijerka Ana Brnabić ipak je shvatila da nije reč o nezadovoljstvu većine, jer oni i te kako smatraju da je budžet najbolji, dobro balansiran i usmeren na razvoj.

Pitanje koje se nameće je zbog čega onda tri dana vladajuća većina besmislenim amandmanima nastoji da opstruiše raspravu o tako dobro balansiranom budžetu i zbog čega obrazlažući te svoje amandmane uglavnom „blate šefove opozicionih stranaka, „moguće kandidate za gradonačelnike Beograda u najavi“, ali i „šminkerke i novinarke koje vode opoziciju“. Cilj je da se opoziciji „ukrade vreme za raspravu“ i da se ne čuje njihovo mišljenje.

Poslovnikom je predviđeno ukupno 600 minuta za 2.300 amandmana na zakon o budžetu i još na tridesetak drugih zakona. Trećeg i, po svemu sudeći, poslednjeg dana rasprave o 244 besmislena amandmana SNS potrošeno je oko 500 minuta, što praktično znači da za preostalih 2.000 amandmana ostaje samo oko sto minuta. Ako se ima u vidu tempo rasprave, preostalo vreme nije dovoljno ni da parlament pređe preostale amandmane naprednjaka. Osim što će budžet za narednu godinu po prvi put u istoriji biti usvojen a da o njemu nije progovoreno, i što će po prvi put biti zabeleženo da je vlast, a ne opozicija, opstruisala rad parlamenta, ova skupštinska rasprava doneće još jednu novinu. Prvi put protiv svih predsedavajućih parlamenta biće podnete krivične prijave „zbog krađe vremena u raspravi“ – podneće ih Saša Radulović (DJB).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari