Prednovogodišnje slike 1

Kraj godine prilika je da se svode računi, analiziraju dešavanja, ličnosti, izjave koji su obeležili 2017. U Srbiji je još rano za to.

Kod nas se događaji i dalje odvijaju kao na filmskoj traci, pa ćemo možda i u naredna četiri dana imati još neku „bombu“, mada su nam poslednje nedelje 2017. već dovoljno interesantne. Šta smo imali? Lokalne izbore u pet opština. Koga to još zanima? Koga ne bi zanimao sastav skupština opštine Pećinci ili Mionica? Zamenik predsednika DS Igor Salak, osetio je potrebu čak i da obiđe Pećince baš na dan izbora. Došlo do koškanja i verbalnog prepucavanja između dve grupe ljudi, za koje se veruje da pripadaju vladajućoj SNS i opoziciji oko DS.

Na jednom snimku se vidi da mladić koga je TV Pink predstavio kao Sašu Bežanovića, prilazi Salaku, otima mu mobilni i baca. Ali, nije tako. SNS tvrdi da je Salak isprovocirao incident i sam bacio mobilni. Bežanović, međutim, tvrdi da je Salaku mobilni ispao. „Prišao mi je, uneo mi se u facu, uzeo je telefon da me snima i pokušao glavom da me udari. Zakačio me je tu negde malo glavom i ja, kako sam se okrenuo, njemu je telefon ispao“, objasnio je Bežanović televiziji Pink. DS naravno tvrdi da je reč o drastičnom pritisku vlasti i onemogućavanju demokratskog izbornog procesa. Kome verovati? Možda je dovoljno pogledati snimak? Sudbina Salakovog mobilnog umalo je postala bitnija od rezultata izbora u Pećincima, a u ovoj opštini, kao i Kostolcu, Mionici i Negotinu ubedljivo je pobedila SNS. U Preševu je naravno drugačija slika. Šta nam pokazuju izbori održani u nedelju? SNS ne pada na pamet da bilo gde i bilo kome prepuste vlast i u tom cilju će koristiti različita sredstva. Opozicija toga mora da bude svesna, posebno ukoliko želi da nešto uradi u Beogradu.

Otvoren Klinički centar u Nišu. Moderan, opremljen, svetski izgleda. Bravo Vučiću. Brat direktora BIA Bratislava Bate Gašića, Boban imenovan za predsednika Nadzornog odbora. Nema Boban Gašić iskustva u zdravstvu, ali nema veze, tako je želeo ministar zdravlja Zlatibor Lončar. “ Trebao mi je čovek koji ima iskustva, zna organizaciju“, rekao je Lončar, dodajući da je reč o neplaćenoj funkciji. „Čovek će trošiti svoje gorivo, telefon… Da je više takvih domaćina u Srbiji kao što su Boban i Bratislav Gašić gde bi nam kraj bio“, zaključio je Lončar. Stvarno, „šteta“ što nema više Gašića. Ali da ima više Gašića, ne bismo bili svesni njihove poslovne sposobnosti, veštine, izuzetnosti. Da li bi ova zemlja mogla da izdrži više Gašića? Da neće Gašići da zasene „prvog domaćina Srbije“ Dragana Markovića Palmu? Ovaj „Najevropljanin“ ponovo je u ponižavajućoj i žalosnoj predstavi delio pomoć građanima. Snimak pokazuje da to radi toliko prirodno, kao da su to zaista njegove pare.

Novogodišnja euforija u Beogradu nije moguća bez gradonačelnika Siniše Malog. Gradonačelnik nam je najpre rekao da je iznenađen cenom jelke u knez Mihajlovoj, onda da ne košta 83 već „samo“ 69 hiljada evra, a u intermecu smo čuli i da reč o poklonu. Kao što nam Rusi „poklanjaju“ „migove“, tako nam i povlašćene firme „poklanjaju“ jelke. Rimljani mogu samo da nam zavide. NJihove gradske vlasti na Trgu Venecija postavili „šugavu“ jelku, naša gusta, zelena, sija. NJihova 21 metar visoka, naša 18. Njihova prirodna, naša veštačka. Njihova 49, naša 83 hiljade evra. Kakav Rim, „Beograd je svet“. „Kupovina jelke nije trošak, već investicija, jer će trajati najmanje 10 godina“, rekao je Mali, koji ne mora da brine. Za njega će glasati predsednik. A kao što je Koraks lepo poručio novogodišnjim kalendarom, 2018. biće „Godina Vučića“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari