Kako progutati Đilasa 1

Bivši gradonačelnik Beograda Dragan Đilas izjavio je da se zalaže da opozicija na martovske izbore u glavnom gradu izađe na jednoj listi i da predstavnik te liste ne mora da bude on, već onaj koji ima najveću podršku Beograđana.

Potom je predložio da se uradi istraživanje javnog mnjenja koje bi izmerilo najjačeg opozicionog kandidata, kako bi se izbegle nesuglasice unutar te jedne opozicione kolone i kako bi svi ujedinjeni stali svom snagom iza njega sa ciljem obaranja vlasti Aleksandra Vučića u glavnom gradu Srbije. „Da li imamo iste stavove o svim najvažnijim gradskim temama? Da. Da li su oni suprotni stavovima SNS-a? Da. Pa zašto onda građanima ne damo mogućnost da glasaju za jednu listu“, rekao je on.

Jasno je da Dragan Đilas u ovakvoj postavci predizborne kalkulacije nastupa sa uverenjem da ne postoji mogućnost da neko od tih istraživanja javnog mnjenja ispostavi nekog drugog kandidata kao vodećeg, umesto njega. Takođe, računa se i na povećanje njegovog rejtinga usled nepristajanja drugih kandidata da stanu iza njega, jer se u fokus postavlja specifičan odnos prema predstojećim izborima, a to je neophodnost pada naprednjačke vlasti.

Ovakav potez Dragana Đilasa, dakle, logičan je i očekivan, s obzirom na preovlađujuće shvatanje beogradskih izbora unutar koalicije ispred koje se kandiduje za gradonačelnika – kao podjednako važne onima koji su prethodili 5. oktobra, kada je oboren režim Slobodana Miloševića. Dakle, nije važno da li je reč o nacionalistima, liberalima, levičarima, desničarima, da li o proevropskim ili evroskeptičnim strankama, onima koji su za rat sa kosovskim Albancima ili pak priznaju nezavisnost Kosova… Jedini cilj je obaranje režima Aleksandra Vučića, kao onomad Slobodana Miloševića. I tu se, čini se, iscrpljuje smisao opozicionog delovanja koalicije ispred koje nastupa Dragan Đilas, koji je, uprkos lošoj reputaciji iz vremena kada je bio gradonačelnik, prepoznat kao jedini dovoljno moćan i jak da se suprotstavi Aleksandru Vučiću.

Imajući u vidu da je značajan deo beogradskih birača u najmanju ruku bio šokiran izborom Dragana Đilasa za predstavnika opozicije i onog čije ime bi trebalo da zaokruže kao izraz volje za smenom vlasti u njihovom gradu, izgleda da bi tu žabu zaista lakše progutali ako bi se teleportovali u vreme uoči petooktobarske revolucije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari