Site name

Viza za penziju

"Ko god da opravdava ratne zločince ili štiti osumnjičene, ne može biti ravnopravan član međunarodne zajednice. Jedan je Diković, koji je osumnjičen za ratne zločine, a Srbija ima sedam miliona nevinih, koji ispaštaju zbog takvih osoba kao što je on, kao i onih koji ih štite."

4

Piše: Redakcijski komentar

11. januar 2018. 14:00

Viza za penziju

Ovo je jedan od komentara koji je poslat Danasu povodom informacije koju smo juče objavili u našem listu - da je generalu Ljubiši Dikoviću odbijena viza za SAD.

I zaista, suština te informacije zapravo može da se spakuje u ovom komentaru našeg čitaoca. Jeste da Danasovi izvori bliski vrhu vlasti, koji su nam potvrdili informaciju da je Ambasada SAD odbila da aktuelnom načelniku Generalštaba Vojske Srbije izda vizu za posetu toj zemlji, tvrde da su se Amerikanci na taj potez odlučili nakon što je Diković prisustvovao rusko-beloruskoj vojnoj vežbi u septembru prošle godine, ipak je priča malo složenija. Ili je, pak, toliko prosta da prostija ne može biti?

Naime, generala Dikovića civilni sektor u Srbiji, na čelu sa Fondom za humanitarno pravo (FHP), već godinama optužuje da je odgovoran za ratne zločine na Kosovu i u BiH. Kako ukazuje FHP, u zoni odgovornosti 37. brigade Vojske Jugoslavije na čijem je Diković tada bio čelu, 1999. na Kosovu (u Izbici, Ćirezu, Šavarinama, Rezali i drugim selima u oblasti Drenice) ubijeno je oko 1.400 civila. Posmrtni ostaci jednog broja žrtava otkriveni su u masovnim grobnicama u Srbiji, a FHP ističe da ni Diković ni pripadnici njegove jedinice nikada nisu odgovarali za te zločine.

Ipak, general Diković ima podršku ove, ali imao je i prethodne vlasti koja ga je na mesto načelnika Generalštaba VS i postavila. Takođe, ima podršku i srpskog Tužilaštva za ratne zločine, koje je svojevremeno u neverovatno kratkom roku odbacilo optužbe protiv Dikovića. Nije novost da je general Diković bio miljenik bivšeg predsednika Srbije Tomislava Nikolića, verovatno i aktuelnog predsednika, iako je svima poznato kako je Vučić, koji je tada bio premijer, odbrusio generalu na sednici vlade povodom poplava koje su zadesile našu zemlju. Dakle, ako se uzme u obzir kako vladajuća garnitura štiti ratne zločince, proglašava ih herojima i gura suđenja za ratne zločine pod tepih i kako ništa ne radi bez amina iz Moskve, Amerikancima je Dikovićev odnos prema Rusiji najverovatnije bila kap koja je prelila čašu kada su odlučivali o njegovoj vizi. Mada su sumnje o ratnim zločinima na Kosovu verovatno presudile. Kontroverze oko Dikovića aktuelne su već godinama unazad, zbog kojih su i ova, a i prethodna vlast na čelu sa DS, trebale da preispitaju njegov kredibilitet za mesto načelnika Generalštaba VS.

povezane vesti

Koliko košta život na Kosovu?

0

Piše: Redakcijski komentar

Sporna licitacija

0

Piše: Redakcijski komentar

Ožalošćena Vlada

4

Piše: Redakcijski komentar

komentari (4)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

Anastasija Marković

11. januar 2018.

FHP je samo optuživao Srbe za navodne ratne zločine u saradnji sa nekim službama, a nijednu optužnicu nisu napisali za ubijanje Srba u Hrvatskoj, BiH i na Kosovu i Metohiji. Zbog toga nisu kredibilan i relevantan faktor za ratne zločine.

Gradjanin Obicni

11. januar 2018.

@Anastasija Markovic Vi ste, uvazena gospodjo, po svoj prilici ili vrlo iskusan pravnik, savetnik nekog krupnog budze ili makar sestra od tetke ministrici pravde. A mozda su vas i "u Mljetke siljali" gde ste sve naucili kad tako odsecno mozete da diskvalifikujete FHP. Ja sam naprimer cvrsto ubedjen da u FHP-u rade osobe visokih moralnih vrednosti koje su eksperti i izvanredni pravnici. Citao sam puno njihovih dokumenata i video sam da su svi pripremljeni profesionalno. Osim toga, razgovarao sam o FHP sa mnogo osoba ( pretezno Srba i Srpkinja). Za Hrvatsku i Bosnu ne znam, ali pouzdano znam da su istrazivali zlocine pocinjene od strane Albanaca nad Srbima na Kodovu i pisali izvanredne izvestaje o njima. Mislim da su i optuznice podizali. Hvalili su ih uglavnom posteni, pametni i sposobni ljudi a kritikovali iskljucivo zagrizeni nacionalisti. Moj zakljucak je, uvazena gospodjo, da ste vi ili BOT ili zagrizeni nacionalista a verovatno oboje. Nadam se da cete smoci snage da oprostite moju iskrenost. Savetujem vam da probate da ponekad budete samo zena, gospodja, ljudsko bice a ne iskljucivo Srpkinja. Probajte, osecacete se bolje, verujte mi na rec.

Anastasija Marković

11. januar 2018.

@Građanine Obični: Obično se botovi ne potpisuju imenom i prezimenom već se kriju iza šifrovanih pseudonima, naravno da su članovi FHP vrhunski pravnici, to nisam ni porekla, a da li su oni hteli, imali hrabrosti da sakupe i prezentuju dokaze za počinioce ubistava nad Srbima je očigledno, jer oni samo optužuju Srbe za zločine. Uzgred kada neko izgubi svog rođenog na Kosovu i Metohiji, a ne može da se osloni na pravnu pomoć nevladinog sektora u Srbiji jer ovi ne žele ili ne smeju da dignu svoj glas u odbrani Srba.

Pistoljeros

11. januar 2018.

@Anastasija Markovic.To sto ste se Vi potpisali sa imenom i prezimenom i dalje ne znaci da niste BOT.Po Vama se kredibilitet stice po principu:jedna tuzba za Srbe,jedna za Hrvate,jedna za Albance,jedna za Bosnjake...Pa obrni......pa okreni.Za promenu mozete da se obratite vladinom sektoru da vam pomogne.Ministar Pravde ,Predsednik Vlade a bogami i Predsednik Srbije su veoma relevantan faktor za sve.