Da li su u Srbiji trudnice i porodilje višak? 1

Svake godine stanovništvo Srbije je manje za oko 35.000 ljudi. Na svako rođeno dete dolaze tri abortusa.

Ovo su neki od naslova u medijima poslednjih meseci koji obično idu uz zaklinjanja državnih zvaničnika kako je vreme da se reši problem depopulacije, kako treba pomoći mladim parovima, kako su svi ekonomski uspesi uzaludni ako nema ljudi. To onda prate osnivanja nekih tela, komisija, saveta, pisanja strategija i zakona. I onda državna kompanija ostavi bez posla mlade žene samo zato što su rodile.

U transformaciji u kojoj se Er Srbija oslobađa plaćanja cele jedne službe, zemaljskog opsluživanja, i koja je preneta na Aerodrom „Nikola Tesla“, Er Srbija je predala spisak oko 340 ljudi, ali među njima nije bilo 28 žena koje su se u tom trenutku našle na trudničkom ili porodiljskom bolovanju. Prvoj od njih je u novembru svega 10 dana od te transformacije isteklo bolovanje i ugovor joj nije produžen. Drugoj ugovor ističe 15. januara i obaveštena je da dođe po rešenje o isteku ugovora, a slična obaveštenja su dobile i njihove koleginice kojima u februaru ističu ugovori. Zajedno sa SMS-om koju je jedna od njih dobila od nadređenog prema kom u novoj sistematizaciji za trudnice nema mesta jasna je politika ove kompanije. I mada ništa nezakonito nije urađeno s obzirom da su njihovi ugovori na određeno produženi do kraja porodiljskog bolovanja, osim naravno ako neki državni organi poput poverenice za zaštitu ravnopravnosti ne utvrde da se radi o diskriminaciji, užasna je poruka koja se šalje svim mladim ženama koje ova kompanija zapošljava – ako hoćete dete, možete ići.

Pored toga modus operandi ove firme je kako se ispostavilo i to da ne saopštavaju ovim ženama bar mesec, dva unapred da na njih neće računati, bar da traže drugi posao dok im ne istekne bolovanje, nego loše vesti dobijaju nekoliko dana pred istek ugovora.

Ovakvo ponašanje poslodavaca uvek je bilo prebacivano privatnim kompanijama i ne jednom s pravom. Sada su i kompanije u državnom vlasništvu, barem većinskom, počele da tretiraju zaposlene kao trošak, lako zamenljive uposlenike koji postaju višak kada se ispreči privatni život, kao recimo bolovanje zbog bolesti deteta.

Da li će se bar u jednom slučaju pokazati da je nacionalni ili zajednički interes ovog društva ispred partikularnih i da je država zaista i spremna da ga zaštiti. S obzirom kojom brzinom se osipa stanovništvo Srbije nema još puno prostora za nove pokušaje i promašaje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari