Sud za Nemanjiće 1

Kalendarska razlika od 13 dana između „gregorijanske“ i „julijanske“ Nove godine nije bila dovoljna da se stišaju polemike izazvane prikazivanjem „pilot“ epizode prvog domaćeg TV serijala sa srednjovekovnom tematikom „Nemanjići – rađanje kraljevine“.

„Nemanjići“ su kao novogodišnji poklon gledaocima RTS prikazani 31. decembra, a kako je Danasu rečeno u nacionalnoj televiziji, to nije prva epizoda serije, koja će se na redovnom programu naći od 17. februara, zajedno sa drugom koja će biti emitovana dan kasnije.

To znači da smo dosad videli samo materijal montiran u žurbi da bi „Nemanjići“, snimljeni povodom osam vekova krunisanja Stefana Prvovenčanog, stigli na TV ekrane u godini u kojoj se ovaj jubilej obeležavao. U RTS negiraju da će serijal biti „prepakovan“ – objašnjavaju da su „Nemanjići“ u montaži, ali zato što serija još nije gotova. Što se tiče zahteva Programskog saveta RTS koji je tražio da se „naredni nastavci serije ne emituju dok se na internoj projekciji u RTS ne odgleda cela serija“, juče su se oglasili UO i menadžment RTS, koji su se „saglasili da se „Nemanjići“ posle emitovanja prepuste sudu gledalaca i stručne javnosti“.

Da li će se do tada duhovi možda stišati i hladnije glave gledati prva sezona serijala nastala u autorskom duetu – režija Marko Marinković i scenario Gordan Mihić? Serijal u kome je angažovano 218 glumaca i 2.700 statista zaista je najavljivan kao ambiciozno domaće delo u maniru čuvenih britanskih istorijskih serijala da bi u osvit 2018. pred TV gledaoce stigao „pilot“ broj više nalik tri decenija starom „Boju na Kosovu“ Zdravka Šotre, sa jezikom čiji je duh bliži 21. veku nego nemanjićkom dobu, sa sve trivijalijama poput čuvenih srpskih srednjovekovnih viljuški i „uvaljenim“ vizantijskim princezama. „Nemanjići“ su bez zadrške „ojađeni“ kritikama na društvenim mrežama, dok su se poslenici iz kulture na „drugu loptu“ podelili na one uzdržane, koji uprkos zamerkama ne žele da na osnovu jedne epizode donose ishitrene ocene, i one koji su odmah predlagali zatvor zbog „uludo straćenih para“.

Kako u Srbiji javnost voli da se oko svega, pa i TV serija, dramatično deli, sad je otvorena i polemika da li je reč o orkestriranoj, političkoj „hajci“ na Javni servis sa elementima ličnih netrpeljivosti ili legitimnoj, po nekima, zašto da ne i agresivnoj i bučnoj kritici, kako to rade na nama nedostižnom Zapadu. Tome treba dodati da su i RTS i kritičari pilot epizode „Nemanjića“ pre pet godina prećutali 900. godišnjicu rođenje rodonačelnika dinastije Nemanjića velikog župana Stefana Nemanje, kog je na državnom, crkvenom i medijskom planu „pregazio“ jedan drugi jubilej – 1.700 Milanskog edikta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari