Sporna licitacija 1

Sa punim pravom se može konstatovati da nedavna prodaja beogradskog hotela „Slavija luks“ predstavlja još jednu u nizu spornih privatizacija sprovedenih u Srbiji.

Taj hotel je naime za sumu od 6,5 miliona evra na licitaciji zbog navodnog duga kupio jedan od najbogatijih srpskih biznismena Petar Matijević. Svojevremeno je Arbitražno veće utvrdilo da „Slavija luks“ duguje firmi „Fil šar“ dva miliona evra za zajednički posao organizovanja igara na sreću. Na osnovu te odluke hotel je prodat na licitaciji po nalogu sudskog izvršitelja. Međutim, zaposleni u „Slavija luksu“ tvrde da dug ne postoji i pred Privrednim sudom, uprava tog hotela vodi spor za poništaj dugovanja. S obzirom na to da je prvo ročište zakazano za sredu postavlja se pitanje kako je hotel mogao da bude prodat na licitaciji po osnovu navodnog duga dok se još uvek vodi spor pred nadležnim sudskim organima da li dugovanje uopšte postoji. Zbog svega toga radnici hotela su organizovali i proteste, ali su sudski izvršitelji bili neumoljivi i licitacija je i pored nezadovoljstva zaposlenih sprovedena.

Analizom slučaja dolazi se do logičnog zaključka da su za spornu privatizaciju hotela krivi podjednako kako sudski izvršitelji tako i država. Naime, privatnom izvršitelju očito nije u prioritetnom interesu poštovanje pravnih procedura već da se odluka Arbitražnog veća sprovede što pre. Sasvim je jasno da je motiv privatnog izvršitelja da se ceo slučaj što pre privede kraju finansijski. Privatni izvršitelji, naime, dobijaju nadoknade za svoje usluge, koje su kako poznavaoci kažu prilično unosne, i taj segment im je očito važniji od činjenice da pravna procedura nije poštovana jer se pred Privrednim sudom vodi spor o poništavanju odluke Arbitražnog veća. Kada se na ovaj način sagledaju stvari, kao i neki drugi slučajevi, u kojima je jasno kao dan da privatne izvršitelje interesuje samo kako što pre da dođu do novca postavlja se pitanje da li uopšte ta služba treba i da postoji. Ni država ne može da izbegne svoj deo krivice jer je ona do prodaje bila vlasnik hotela „Slavija luks“. Država je dužna da se ponaša kao odgovoran poslodavac i da štiti svojinu građana Srbije na adekvatan način. Međutim, Ministarstvo privrede se proglasilo „nenadležnim“, čime je sudbina hotela „Slavija luks“ ostavljena na milost sudskim izvršiteljima. Nesporno je da je u interesu i države i zaposlenih da svi nadležni organi ovaj slučaj pažljivo analiziraju kako bi se pronašlo rešenje koje je pravično i u skladu sa pravnim procedurama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari