Broj malih pivara u Češkoj raste iz godine u godinu, što je značajan pomak u odnosu na period komunizma kada su decenijama zatvarane. Oronule pivare u toj centralnoevropskoj zemlji, prepoznatljivoj po globalno poznatim markama, poput „pilsnera“, ponovo se otvaraju oživljavajući tradiciju pravljenja piva koja datira iz 10. veka. Pivo iz malih pivara za sada može da se proba samo u kraju gde se i pravi jer je obim proizvodnje tako mali da bi ga bilo i za izvoz.

U Češkoj sada radi gotovo 300 malih pivara, ali njihova produkcija čini tek jedan procenat ukupne proizvodnje piva u toj državi. Česi, koji piju najviše piva po stanovniku u svetu, pozdravljaju trend otvaranja lokalnih pivara ne samo zato što imaju veći izbor omiljenog pića, već i zato što to doživljavaju kao simbol reafirmacije identiteta zemlje. „To je znak vremena“, kaže Jan Suran, prvi čovek Udruženja malih pivara, koji smatra da su male pivare delom uspešne i zbog toga što „mogu da ponude širok asortiman piva“. Pored toga, dodaje Suran, „istorijske industrijske zgrade obnavljaju se na prekrasan način“.

Većina od oko 600 pivara koje su početkom 20. veka radile zatvorene su kada su komunisti došli na vlast i u celoj Češkoj radila je samo jedna mala pivara. Ostale nisu doživele da dočekaju povratak tržišne ekonomije i konkurenciju multinacionalnih korporacija nakon antikomunističke „plišane revolucije“ 1989. godine. Veliki proizvođači marki poput „pilsnera“ i „budvara“ pokrivaju lavovski deo češkog tržišta piva, dok male pivare koje se sve više otvaraju nude različite vrste piva, ali ne i veliku količinu. „Samo u 2014. godini otvoreno je 50 novih malih pivara čija proizvodnja dostiže 10.000 hektolitara godišnje. Tako se ukupan broj malih pivara popeo na 280, a neke tek treba da budu otvorene“, kaže Suran.

Male pivare proizvedu samo 1,2 odsto ukupne češke proizvodnje piva. U gradu Cvikovu, u blizini granice sa Nemačkom, gde se pivo pravi od 1560. godine, lokalna pivara zatvorena je 1968. Kasnije je pivara korišćena kao skladište za krompir i voće, a podrumi u kojima je nekada sazrevalo pivo upotrebljavani su za gajenje pečuraka. Objekti pivare pošteđeni su rušenja i u novembru 2014. godine ponovo su otvoreni. Do sada su obnovljena tri dimnjaka od crvene cigle i visoka zgrada sa novim krovom. „Zavisimo od lokalnog stanovništva i računamo da ćemo dobiti njihovu podršku“, rekao je direktor pivare u Cvikovu Viktor Tkadlec. Da razloga za optimizam ima, o tome svedoči i podatak da posle samo četiri meseca rada pivo iz pivare u Cvikovu može da se popije u 60 barova a za dalju ekspanziju gleda se na Nemačku. Trenutno šest radnika pivare pravi oko 10.000 hektolitara, uglavnom tradicionalnog češkog „lagera“, nefiltriranog i nepasterizovanog. Pivara u Cvikovu počela je ponovo da proizvodi i omiljeno pivo radnika u svetski poznatoj industriji stakla. To je pivo sa malim sadržajem alkohola kojim duvači stakla, izloženi visokim temperaturama, mogu da se osvežavaju na poslu. „Oduševljeni smo što pivara ponovo radi“, kaže Radek Koten iz fabrike stakla Ajeto u mestu Lindava. „Pivo je dobro. Nema mnogo alkohola. Tri ili četiri krigle dnevno neće škoditi“, kaže Koten.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari