Braničevo

Petak

Ranije

Komentari: 0
Ostavite komentar
Ocena: 4.68
Glasaj:
Pošalji tekst
Promeni veličinu slova
Verzija za štampu
Bili ste svedok događaja?
Pošaljite nam vaše vidjenje, slike ili video..
Kristijan Golubović ponovo na slobodi
15/01/2009 21:49 | Napustio je Kazneno-popravni zavod „Zabela“ kod Požarevca, posle izdržavanja kazne od četiri i po godine: Kristijan u pancir-jakni pored džipa

Poslednji živi akter filma „Vidimo se u čitulji“ izašao iz požarevačke „Zabele“, posle zatvorske kazne od 4,5 godina

Kristijan Golubović ponovo na slobodi

Autor: D. Knežević

Aleksandar Kristijan Golubović (40) iz Beograda, jedini preživeli akter kultnog dokumentarnog filma Janka Baljka „Vidimo se u čitulji“, 9. januara napustio je Kazneno-popravni zavod „Zabela“ kod Požarevca, nakon izdržavanja kazne zbog iznude, u trajanju od četiri i po godine. Golubovićje kroz zatvorsku kapiju prošao oko osam sati ujutru, u pratnji stražara, obučen u farmerice i sportsku jaknu, noseći svoje stvari u ručnoj torbi i crveno-beloj najlon kesi.

Ipred zatvora ga je dočekalo desetak njegovih prijatelja iz Beograda, pristiglih samo 15 minuta ranije, u crnim džipovima i putničkim vozilima stranih registracija. „Ovo je bila moja najduža zatvorska kazna, koju sam od prvog do poslednjeg dana proveo u sedmom, najstrožem paviljonu. Sve vreme, 24 sata dnevno, boravio sam u samici, u koju sam doveden direktno sa kapije, uz obrazloženje da „prijemno odeljenje“ preskačem jer sam osuđen pred Specijalnim sudom“, izjavio je vidno raspoloženi Golubović novinarima, rado pristajući na fotografisanje.

Na pitanje čime će se baviti na slobodi, Golubović je kratko, uz osmeh, odgovorio „Baviću se biznisom“. Pre nego što je ušao u auto nemačkih registracija, jedan od njegovih prijatelja doneo je iz džipa pancir-jaknu, koju je on odmah i bez potpitanja obukao. Nakon toga, kolona vozila krenula je ka Beogradu, predvođena crnim džipom sa zatamnjenim staklima. Kako smo nezvanično saznali, Goluboviću su u poslednje vreme u više navrata upućivane pretnje njegovih nekadašnjih „rivala“, zbog čega je njegova bezbednost ugrožena. Čekajući ga da se pojavi na kapiji, njegovi prijatelji demantovali su ovakve glasine, ali je spomenuta pancir-jakna govorila suprotno. Golubovićje osuđen 12. decembra 2005. godine, pred Specijalnim sudom u Beogradu, kao organizator kriminalne grupe koja je, od aprila do jula 2004. godine, pokušala da iznudi 15.000 evra od Petra Žeravića iz Sremske Mitrovice, bivšeg policijaca i vlasnika agencije, i iznudila 3.000 evra i kilogram zlata od bračnog para Dragana i Tanje Arsić, zlatara iz Lazarevca.

Golubovićje osuđen na pet godina zbog iznude, na dve godine zbog pokušaja iznude i na šest meseci zbog nezakonitog posedovanja pištolja, pa mu je izrečena ukupna kazna od šest godina zatvora. Nakon njegove žalbe Vrhovnom sudu Srbije, ova kazna umanjena je na četiri i po godine. Za vreme robijanja u „Zabeli“, 25. septembra 2006. godine, Golubovićse oženio svojom devojkom Suzanom Milojković(31) iz Beograda, koja se tog dana do zatvora dovezla „linkoln“ limuzinom, u pratnji kolone džipova. Ovom venčanju nisu prisustvovali roditelji mladenaca, jer je Golubovićnajavio da će po izlasku iz zatvora napraviti spektakularnu ceremoniju crkvenog venčanja. „Supruga i ja planiramo crkveno venčanje na dan rođendana moga oca, 14. februara ove godine“, rekao je juče Golubović. Na pitanje da li se, u međuvremenu, njegova supruga porodila, rekao je da je ona izgubila bebu pre šest meseci.

Aleksandar Golubovićrođen je u Minhenu, 30. novembra 1969. godine, u porodici Milanke i Srboljuba Golubovića. U Beogradu je prvo krivično delo počinio u decembru 1987. godine, kada je u kafani u Boleču pepeljarom pretukao jednog gosta. Dve godine kasnije, u klubu „Branko Krsmanović“ izazvao je tuču sa pucnjavom, a 25. februara 1990. godine, sa kratežom u ruci, upao je u restoran hotela „Mažestik“ i naterao goste da legnu na pod, a potom ispalio rafale u plafon i po autima na hotelskom parkingu. Golubovićje do sada robijao više od jedne decenije, koliko je proveo iza rešetaka u evropskim zatvorima, a Srbiji je po međunarodnim poternicama izručivan dva puta. Prvi put 1993. godine, kada je pušten iz zatvora u Dizeldorfu, gde je izdržavao četvorogodišnju kaznu zbog više razbojništava, iznuđivanja i teških telesnih povreda, a drugi put 2003. godine iz Grčke u kojoj je služio višegodišnju kaznu zbog nekoliko krivičnih dela.

Sudbina glavnih junaka filma

Dokumentarni film Janka Baljka iz 1995. godine „Vidimo se u čitulji“ govori o kriminalu u Srbiji koji je naglo porastao za vreme rata u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. U filmu su emitovani delovi intrevjua sa kriminalcima i policajcima iz devedesetih godina prošlog veka. Na kraju ovog ostvarenja prikazane su sahrane trojice intervjuisanih, ubijenih tokom snimanja filma u kojem se, između ostalih, spominju Đorđe Božović-Giška, Aleksandar Knežević-Knele, Goran Vuković, Kristijan Golubovići „voždovački klan“.

Iznuda

Pred Prvim opštinskim sudom u Beogradu, Golubovićje, zajedno sa nekadašnjim radnikom saveznih organa Milošem Diklićem, odgovarao za pokušaj iznude 10.000 maraka od biznismena Milorada Majkića, vlasnika kazina „Aleksandar“ i hotela „Union“. Međutim, pošto je od ovog dela, izvršenog u julu 2004. godine, prošlo više od 10 godina, Golubovići Majkićsu, zbog zastarelosti, nedavno oslobođeni ove optužbe.

Ostavite komentarOstavite komentar

Komentari (0)