Braničevo

Petak

Ranije

Komentari: 0
Ostavite komentar
Ocena: 0.00
Glasaj:
Pošalji tekst
Promeni veličinu slova
Verzija za štampu
Bili ste svedok događaja?
Pošaljite nam vaše vidjenje, slike ili video..

22/07/2010 16:28 | Požarevac

Pukovnik Vinko Markovski svečano predao dužnost u požarevačkom Garnizonu

Novi komandant Pajović

Autor: Z. V.

Požarevac - U Kasarni „General Pavle Jurišić Šturm“ u Požarevcu, u prisustvu velikog broja gostiju, među kojima su bili predstavnici lokalne samouprave, predsednici opština Braničevskog okruga i direktori javnih preduzeća, organizovana je svečana primopredaja dužnosti između starog i novog komandanta Centra za obuku kopnene vojske. Naime, pukovnik Vinko Markovski, dosadašnji komandant Centra za obuku kopnene vojske otišao je u penziju, dok će ubuduće Centrom komandovati potpukovnik Milivoje Pajović.

Prisutnima se obratio general major Aleksandar Živković, komandant Komande za obuku, koji je o potpukovniku Milivoju Pajoviću rekao:

- Potpukovnik Pajović je u oficirski stroj stupio 1990. godine, nakon završetka Vojne akademije. Kao oficir, izabran je i postavljen na prve dužnosti u tadašnju gardijsku brigadu gde je obavljao dužnosti komandira minobacačke baterije, komandira gardijske čete, komandanta gardijskog bataljona, pomoćnika za operacije komandne garde i načelnika štaba garde... Pored svih dužnosti i vojnih škola, potpukovnik Pajović je završio specijalizaciju na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu (2005. godine) i na istom fakultetu magistrirao 2009. godine. Kroz svoj dosadašnji radni staž, postizao je odlične rezultate na svim zadacima i zato je odlikovan i nagrađivan više puta - rekao je između ostalog general major Živković.

Dosadašnji zastupnik komandanta Centra za obuku kopnene vojske, potkupovnik Zoran Mitov izrazio je zadovoljsto što je kratko vreme bio deo Centra za obuku kopnene vojske i čestitao novoizabranom komandantu Milivoju Pajoviću,

- Od 17. juna, dana kada sam primio dužnost zastupnika komandanta Centra za obuku kopnene vojske, pa do danas, Centar je realizovao sve planirane i postavljene zadatke i zadržao zahtevani nivo sposobnosti - rekao je potpukovnik Mitov.

Suština vojničkog posla, posebno uzvišenog zanata, kakav je oficirski, jeste u tome da se bude biran i postavljan na dužnosti saglasno potrebama službe i odlukama pretpostavljenih. Nekada to predstavlja samo promenu radnog mesta, a nekada, ukazivanje časti i priznanja, dodela posebne odgovornosti i nacionalne obaveze. Potpukovnik Milivoje Pajović, imao je tu sreću i čast da posle pune dve decenije službe u gardi, sa dužnosti načelnika štaba iz jedne elitne jedinice, pređe na dužnost komandanta Centra za obuku kopnene vojske.

- Generacije vojnika i starešina iz ovog Centra, u prethodnom periodu, na najbolji način promovisale su obuku, kao najvažniji posao i osnovni smisao vojničkog života. Tako će biti i u danima koji dolaze, spremni da prihvatimo savremena dostignuća i inovacije u obuci... Centar za obuku kopnene vojske ima svoje ime i znak, zapažene rezultate u Vojsci Srbije, ali sada ima i doajena u obuci, pukovnika u penziji, Vinka Markovskog. Veliki, gotovo nemerljivi deo svog životnog veka, pukovnik Vinko Markovski uložio je u Centar za obuku kopnene vojske koji danas predstavlja referentnu ustanovu u obasti obuke kopnene vojske, ne samo u Vojsci Srbije, nego i u Evropi. Osim što je doprineo sistemu odbrane u stručnom smislu, pukovnik Markovski je ličnim primerom pokazao kako se grade i održavaju odnosi između vojske i građana zbog kojih vojska i postoji - rekao je potpukovnik Pajović.

Ostavite komentarOstavite komentar

Komentari (0)