Na Sajmu održanom od 26. do 29. novembra u Beogradu pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, u konkurenciji 350 domaćih i inostranih izlagača sa više od 1.500 različitih prehrambenih proizvoda koji se prave po posebnoj recepturi i u ograničenim količinama, Farma koza Dosković iz Prijepolja dobila je priznanje apsolutnog pobednika u proizvodnji sireva i ostalih mlečnih proizvoda.


Bogdan Dosković je na porodičnom imanju, u slikovitom selu Zvijezd, pre šest godina počeo da se bavi uzgojem koza do tada nepoznate rase u ovom području. Reč je o francuskoj alpini koja se od domaćih koza razlikuje po konzumiranju različitih asortimana hrane, što kao rezultat ima mleko bez mirisa, ali zato izuzetnog kvaliteta. Najkvalitetnija voda u celom kraju i ispaša koja sadrži čak 400 od 600 komponenti koje su potrebne ovoj rasi koza da bi dala vrhunsko mleko, upravo se nalaze u ovom delu prijepoljske opštine. Vremenom, kako je stado raslo, u posao se uključila cela porodica, odnosno i sin Drago i kćerka Mirjana. Nabavljene je i savremena muzilica, vredna više od četiri hiljade evra, što je povećalo količinu mleka koje se pomuze za 20 odsto. Mleko proizvedeno na ovoj farmi uglavnom se prerađuje u sireve. Najviše se pravi klasični, tradicionalni sir sa dodacima nane, kantariona, majčine dušice, ruzmarina i trapist sa dodatkom crvene paprike, maslinovog ulja i belog luka koji je apsolutni hit, pa se za ove proizvode kaže da su pola hrana, pola lek.

Sajam u Beogradu je manifestacija pre svega namenjena distributerima, nabavljačima hotela i trgovinskih lanaca, vlasnicima restorana, trgovinskih radnji, profesionalnim gastronomima i kupcima iz inostranstva i jedinstvena je prilika da se posetioci upoznaju sa asortimanom, ukusom i cenom specijaliteta koje mogu uvrstiti u vlastitu poslovnu ponudu.

Inače, Sajam se održava od 2006. godine pod sloganom „Utemeljenje robne marke etno proizvoda“ u cilju prepoznavanja i promovisanja novih brendova i proizvođačima nudi mogućnost za pronalaženje novih tržišta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari