Radnička okupacija privatne fabrike radi pokretanja proizvodnje spada u retke političke fenomene koji su se prvo desili na filmu, pa tek onda u stvarnosti. Četrdesetak godina pre nego što će radnici argentinskog Zenona samovlasno zauzeti i pokrenuti fabriku od koje su živeli pre nego što ju je privatni vlasnik upropastio, napustio i zaključao, u isti rizik se sa svojim drugaricama upustila i junakinja kratkog igranog filma Đovana italijanskog autora Đila Pontekorva; a o čemu okupatori Zenona pojma nisu imali. I inače malo poznata Đovana je argentinsku premijeru imala tek nedavno, deset godina nakon što su argentinski radnici otvorili novo poglavlje u praksi podruštvljavanja ekonomije i politike.

Moglo bi se reći da se u Beogradu ovih dana dešava nešto potpuno drugačije – mlade nezaposlene filmadžije i aktivisti okupirali su i pokrenuli bioskop Zvezda nakon što ga je privatni vlasnik upropastio, napustio i zaključao; prethodnih desetak godina radnici privatizovanih preduzeća širom Srbije su se često upuštali u sličan rizik, o čemu okupatori i današnji, samovlasni radnici Zvezde (kao i dobar deo „šire javnosti“, uostalom) očigledno imaju vrlo ograničena saznanja. Da li će ubuduće uspostaviti odnos prema ranijim iskustvima, zavisiće isključivo od toga koliko budu istrajali u proklamovanoj nameri da od Zvezde naprave društveni bioskop. O dosadašnjim dometima i namerama piše Ivan Velisavljević, jedan od okupatora.

Ljudevit Kolar i u ovom broju piše o borbama, stranputicama i današnjem položaju pripadnika jednog društva koje je nestalo u ratu, i ratnih veterana, bivših radnika i upravljača društvenom imovinom koja više ne postoji. Deo iskustva koje bi trebalo da imaju u vidu današnji borci za društveno, iz najmanje dva razloga – ako hoće da zaista budu društveno preduzeće, i ako hoće da se kompetentno suprodstave vlasti i svim njenim manipulacijama.

Pitanje ko su radnici danas, koje razmatramo na okruglom stolu u petak u 18.00, obuhvata i Velisavljevićeve i Kolarove dileme.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari