Milanka Janošević nas podseća na ogorčenu borbu radnika Beograd filma da sačuvaju svoje preduzeće, borbu koja je danas živa još samo u postupcima koje radnici vode za naplatu svojih potraživanja.

Privatizacija Beograd filma je vođena kao trgovina nekretninama i okončana potpunim unuštenjem delatnosti preduzeća. U vreme dok su se bioskopi još mogli spasiti, jedino su radnici za to bili zainteresovani. Pretežni deo javnosti se manje ili više prećutno slagao sa vizijom vlasti da će bioskopi, kao i sve drugo, nakon privatizacije živnuti. Kupac je par godina kasnije izgubio podršku vlasti koja mu je prodala Beograd film, pa je zaglavio na robiji. Već je i odslužio. Bioskopi nisu živnuli.
Žarko Vukmirović nam otvara uvid u borbu za opstanak Narodnog univerziteta „Božidar Adžija“ koja se odvija danas, pred našim očima, tu na Vračaru. I ovde se radi o nekretninama. I ovde će verovatno neko na kraju zaglaviti na robiji, ali to nema amabaš nikakve veze sa pitanjem da li će Božidarac opstati. To pitanje se rešava sada, podrškom onima koji se bore.
Aleksandar Denda nam i u ovom broju predočava neophodne preduslove za razvoj preduzetništva u postojećim uslovima.
Vlast danas paradira. Kao što smo i najavili u prethodnom broju, svi današnji tekstovi govore upravo o pozadini privatizacije partizanske i sovjetske pobede iz 1944. godine od strane kapitalističkih vlastodržaca danas.
Očekujamo vas na razgovoru u petak

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari