U ponedeljak 16. marta u sali NUNS-a održan je skup potpisnika Apela javnosti protiv progona Zdravka Deurića i Jugoremedije. Uvodne diskusije na skupu dali su Mirko Marić, advokat Zdravka Deurića, i potpisnici apela Nebojša Popov, Dragoljub Kostić, Matija Medenica, Branislav Markuš, Zoran Gočević i Zagorka Golubović. Na skupu je odlučeno da se dok traje suđenje Deuriću nastavi akcija prikupljanja potpisa i širenja podrške. Prenosimodelove izlaganja Mirka Marića i Nebojše Popova.






ZDRAVKU DEURIĆU I BIVŠOJ UPRAVI JUGOREMEDIJE UGROŽENO PRAVO NA PRAVIČNO SUĐENJE I PRAVO NA IMOVINU

Pripremno ročište koje je bilo zakazano pred Višim sudom u Zrenjaninu 13. marta 2015. godine, a u kom postupku je sadržan najveći teret optužbe protiv bivšeg menadžmetna Jugoremedije odloženo je iz dva razloga:

1. Prvi razlog je taj što je jedan od optuženih, Mita Lisica nekoliko dana pred zakazano ročište pretrpeo infarkt, pa sud nije imao procesnih predpostavki za rad jer na suđenju moraju biti prisutna sva okrivljena lica.

2. Drugi razlog odlaganja zakazanog ročišta jeste taj što je odbrana predložila da se ročište odloži dok Ustavni sud ne odluči po ustavnoj žalbi odbrane koju je odbrana uložila zbog toga što je prilikom odlučivanja o osnovanosti optužnice u Apelacionom sudu u Novom Sadu učestvovao sudija Zoran Paripović, koji je u istom predmetu sprovodio istražne radnje dok je bio sudija Višeg suda u Zrenjaninu. Navedeni razlog predstavlja razlog za apsolutno izuzeće postupajućeg sudije, kao i bitnu povredu odredaba krivičnog postupka. Sud je delimično usvojio i ovaj procesni predlog, te je novo suđenje zakazao za 28. april 2015. godine, a imajući u vidu da Ustavni sudovi izuzetno sporo donose odluke, odbrana je Ustavnom sudu podnela predlog za prioritetno odlučivanje po navedenoj ustavnoj žalbi. Ovaj procesni predlog odbrana smatra osnovanim zbog toga što ukoliko bi Ustavni sud usvojio ustavnu žalbu okrivljenog Deurića, tada bi Viši sud u Zrenjaninu morao postupak da vrati na početak, odnosno u onu fazu koja je prethodila odlučivanju sudije Apelacionog suda u Novom Sadu Paripović Zorana.

Protiv bivšeg menadžmenta Jugoremedije vode se ukupno četiri krivična postupka. Jedan postupak vodi se pred Višim sudom u Zrenjaninu koji je gore pomenut, kao i tri krivična postupka pred Osnovnim sudom u Zrenjaninu. U postupku pred Višim sudom u Zrenjaninu pored bivšeg rukovodstva Jugoremedije okrivljena su još dva lica i to gore pomenuti Mita Lisica čija firma je vršila radove na rekonstrukciji fabrike, kao i Gregović Stevan, građevinski veštak koji je vršio procenu zemljišta koju je Luxol – farmacija unela u privredno društvo Penpharm.

Sve tačke optuženja prema pravnoj prirodi mogu se svrstati u tri grupe. Prvu grupu čini krivično delo zloupotreba položaja ovlašćenog lica. Tužilaštvo je pošlo od teze da je prilikom osnivanja novog privrednog društva Penpharm koje faktički predstavlja izdvojeni pogon Jugoremedije, Jugremedija pretrpela štetu, a Luxol – farmacija stekla korist na taj način što je imovina ova dva pravna lica koji predstavljaju osnivače novog privrednog društva Penpharm, namerno i pogrešno procenjena, tako da je procena imovina Luxol – farmacije neosnovano uvećana, a imovina Jugoremedije svesno i namerno umanjena čime je Jugoremedija pretrpela štetu u smislu upravljačkih prava i prava na dobit u novom privrednom društvu Penpharm.

Kako je sadržina prirode krivičnog dela zloupotreba položaja ovlašćenog lica isključivo ekonomske prirode odbrana je još u fazi istrage angažovala sručnog savetnika – eminentnog profesora novosadskog univerziteta prof. dr Tica Nedeljka koji je nezavisno od suda izvršio ekonomske procene koje su predmet ovih postupaka, na koji način je odbrana utvrdila da se u radnjama okrivljenih ne stiču elementi krivičnog dela. Odbrana je još u fazi istrage predlagala da se ova pitanja rasprave pred istražnim sudijom kako postupak ne bi otišao u dalju fazu optuženja, međutim ni tužilaštvo ni sud nisu imali sluha za ovakve predloge nakon čega je i usledila faza optuženja.

Drugu i treću grupu krivičnih dela čine poreska utaja i neosnovano iskazivanje PDV-a i neosnovan zahtev za povraćaj PDV-a. Odbrana smatra da su sve optužbe koje se tiču ovih krivičnih dela neosnovane zbog toga što je u vreme koje se okrivljenima stavlja na teret Jugoremedija imala višemilionsku preplatu što se ekonomski zove poreski kredit. Takav poreski kredit se može koristiti za izmirivanje drugih dažbina, a što je Jugoremedija redovno i činila podnošenjem zahteva za preknjižavanje ove preplate u korist drugih dažbina. Stav odbrane je da nikako ne može postojati poreski dug ukoliko na poreskom kontu dužnika postoji postoji poreska preplata.

Odbrana nakon svih analiza smatra da je u svim navedenim postupcima došlo do povrede ljudskih prava i značajnih procesnih grešaka odnosno zloupotreba. Najpre Deuriću je povređeno ustavno pravo na imovinu jer su mu u toku istražnog postupka privremeno pravosnažno oduzeta 3 stana – jedan od 36m2 i dve garsonjere od 18,5 m2. Ovim stanovima već dve godine upravlja država i ubira zakupninu, iako je odbrana svojevremeno ukazala da je takavo oduzimanje protivustavno iz sledećeg razloga:

Deurić optužen da je krivično delo izvršio 2010. i 2011. godine, dok su oduzeti stanovi stečeni 2001. i 2007. godine u postupku je dokazano i poreklo novca kojim su ove nekretnine stečene. Suština je da imovina ne može proizilaziti iz krivičnog dela ako je imovina imovina stečena pre izvršenja krivičnog dela. To znači da se ne može steći stan 2001. godine ukoliko država tuži nekog za krivično delo iz 2010. i 2011. godine ovaj apsurd proizilazi i iz samog imena Zakona koji glasi „Zakon o oduzimanju imovine koja je proistekla iz krivičnog dela“. Novi Zakon omogućava odbrani da podnese zahtev za preispitivanje takve odluke, te ako se to rešenje stavi van snage odbrana će podneti tužbu protiv države za naknadu štete.

Deuriću je takođe povređeno pravo na pravično suđenje jer je pored navedenih procesnih zloupotreba sama istraga u predmetima trajala više od dve godine. S toga se istraga od dve godine ne može smatrati ni pravom na suđenje u razumnom roku, što ukazuje da tužilaštvo nije imalo validne i čvrste dokaze protiv Deurića i drugih, a samo postupanje suda u odnosu na okrivljene ukazuje na grubo kršenje ljudskih prava.

Advokat Marić Mirko





KRAJNJE JE VREME DA IZRAZIMO NE SAMO OBIČAN PROTEST NEGO I GAĐENJE NAD STANJEM U KOJE JE DOVEDENA OVA ZEMLJA

Shvatili smo da je došao trenutak za jednu estetsku pobunu, jer je postalo besmisleno pozivati se samo na ljudska prava, kršenje zakona i samovolju vlasti. I to ne zato što je Zdravko Deurić hapšen, a radnici Jugoremedije otpuštani i premlaćivani. Poslednji je trenutak da izrazimo ne običan protest nego gađenje nad stanjem u koje je dovedena zemlja promenama režima u poslednjih dvadeset godina. Režimi su se menjali, ali u slučaju Jugoremedije postoji kontinuitet. Svi su oštrili zube na Jugoremediji. Njeni radnici su opuštani, maltretirani i hapšeni. Jedino što je ostalo kao trajna pouka to je da su radnici i mali akcionari uložili veliki trud i sredstva da obnove Jugoremediju i izgrade novi pogon, a kažnjeni su tako što ne radi ni Jugoremedija ni novi pogon. Sadašnja vlast, koja drvljem i kamenjem napada sve prethodne vlasti da su loše radile, dospela je do toga da dotuče i likvidira svaki trag Jugoremedije i Zdravka Deurića, da dotuče i ono što su radnici radili da spasu firmu od propasti, ulože novac u rekonstrukciju i nove poslovne uspehe. Sada vlast ne dopušta da to u šta su radnici uložili toliko truda – proradi.

Zato se i došlo do pitanja može li vlast, dok je vlast, da prizna grešku i da je ispravi. Pitanje je logično. Jer nema nikog osim svevišnjeg ko je nepogrešiv. Ako ova vlast misli da je nepogrešiva, ona sebe izuzima iz svake logike i tera ljude na fantastične zaključke kao što je nova revolucija, „da se digne kuka i motika“, da se zbriše sve jer nije logično ponašanje vlasti koja upropašćuje ne samo Jugoremediju i Zdravka Deurića nego i privredu cele zemlje koja je na rubu katastrofe. To je toliko opasno i ozbiljno da je zaista došlo vreme za jednu novu vrstu pobune – pobune protiv jedne nakazne forme. I zato je to estetska pobuna. Jer kao što poplave i klizišta stvaraju osećanje gađenja, a ne samo straha, tako i ovo što doživljavamo u vezi sa Jugoremedijom stvara osećanje nemoći i gađenja. Došlo je vreme da se ovako reaguje i da potpisivanje ovog apela traje sve dok traju procesi protiv Deurića i Jugoremedijene, ne bi li se probudio minimum svesti onih koji su zatajili. Ovo ima unutrašnju logiku za razliku od vlasi koja nema unutrašnju logiku. To je sudar dva potpuno različita sveta, ali mi, kao pristojni ljudi ne možemo isključiti svaku mogućnost da se nađe neko ko će reći: „Ljudi, dosta je, dajte da priznamo grešku i da ispravimo ono što može da se ispravi“. Videćemo vrlo brzo da li je to moguće ili nije moguće.

Nebojša Popov

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari