Aktivistkinja udruženja građana Ravnopravnost iz Zrenjanina Milica Lupšor u svom pogledu na društvene borbe u Srbiji u doba privatizacije daje nam dobar deo odgovora na pitanje šta se dešava sa bivšim radnicima društvenih preduzeća nakon što „ostanu bez posla“, ili nakon što njihove fabrike „nestanu“, ili nakon što i sami „nestanu“ sa ulica koje su počesto znali da blokiraju tražeći pravde i hleba. Otpremnine, ako ih je i bilo, brzo se potroše, vreme materijalne naknade sa biroa brzo prođe, i onda? Dangube i čitaju tabloide? Snalaze se, švercuju? Džonjaju na službi za zapošljavanje i nostalgišu za samoupravljanjem? Piju i psuju demokratiju? Milica Lupšor nam objašnjava kako eksploatacija „nestalih“ održava ovo malo ekonomije i preduzetništva što još uvek mrda u Srbiji, i prenosi nam predloge radnika i radnica „na crno“ za kakvo-takvo poboljšanje njihovog položaja.

Sa druge strane, Aleksandar Denda u ovom broju zaključuje svoj predlog za unapređenje preduzetništva, sa procenom potrebnih sredstava. Kako god računali, imajući u vidu razmere eksploatacije radnika „na crno“ o kojima piše Milica Lupšor, preča potreba od unapređenja preduzetništva u Srbiji trenutno ne postoji.

Pravde što se tiče, Učitelj neznalica i partnerske radničke organizacije podržale su prošle nedelje štrajk advokata, čiji se zahtevi višestruko prepliću sa zahtevima hleba.

Parolu koju vidite na fotografiji istakli smo prošle nedelje zajedno sa Savezom antifašista, NE REHABILITACIJI! i Marks 21, prilikom obeležavanja sedamdesete godišnjice oslobođenja Beograda od fašizma i eksploatacije. Skrećemo vam pažnju na seminar koji se u Kulturnom centru REX održava u subotu, na temu antifašizma i denacifikacije nekad i sad.

U petak u 18.00 na redovnom okruglom stolu razmatraćemo predlog Građanskog saveza za dalji pravac zajedničkog političkog delovanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari