Učitelj neznalica i njegovi komiteti i Građanski savez vas pozivaju na deseti u seriji okruglih stolova Radnici i politika. Na okruglom stolu ćemo razmatrati

PREDLOG GRAĐANSKOG SAVEZA ZA BUDUĆE ZAJEDNIČKO POLITIČKO DELOVANJE

Građanski savez i njegovi članovi redovni su učesnici i saradnici u inicijativama koje su proteklih godina pokretali Učitelj neznalica i partnerske radničke grupe i organizacije. Na desetom okruglom stolu u seriji „Radnici i politika“ razmatraćemo predlog Građanskog saveza za buduće zajedničko političko delovanje.

Predlog je pripremio član Građanskog saveza Aleksandar Kraus.

Šta da se radi?

Sesije pod nazivom „Radnici i politika“, koje vredni tim „Učitelj neznalica i njegovi komiteti“ organizuje svake sedmice, privlače sve više pažnje i interesovanja. Izbor tema je do sada privukao veliki broj članova raznih udruženja malih akcionara iz neuspešno sprovedenih privatizacija. Provokativnost tema, za današnji društveni život Srbije, privlači na ove diskusije i sve veći broj učesnika iz različitih profesija i iz raznih krajeva Srbije.

Naziv narednog okruglog stola „Šta da se radi?“, naravno, jasno asocira, i budući razgovor orijentiše u levo. Takođe je jasno, da postavljajući pitanje „šta da se radi?“, mi sasvim jasno i nedvosmisleno želimo odmah da iskažemo svoj stav, da smatramo da ono što se sada u Srbiji radi, nije ono što bi trebalo raditi. Takođe, kada kažemo da će naredni razgovor biti levo orijentisan, mi time sasvim jasno i nedvosmisleno zelimo da iskazemo svoj stav da ne smatramo levim političkim snagama na političkoj sceni današnje Srbije, ni one koji u svom imenu nose pojam socijalistički, a niti one koji nose pojam socijaldemokratski. Iz iznetog je jasno da smatramo da prave levice, kao organizovane političke snage, danas u Srbiji nema. Bez velike verovatnoće da preteramo, tvrdimo da su u uvođenju divljeg kapitalizma u Srbiju, kao i njegovog pomahnitalog galopiranja, doprineli svi dosadasnji akteri na političkoj mapi Srbije, naravno, neko manje, neko više. Zašto se to desilo i kako je to bilo moguće, pokušavaju mnogi da odgovore. Daju se veoma različite analize i dijagnoze. Smatramo da je upadljivo malo analiza i dijagnoza sa levih pozicija. Miloševićev nacionalsocijalizam ostavio je za sobom pravu pustoš, i otvorio prostor za agresivni antikomunizam, koji već više od dve decenije svaku stvarno levu aktivnost želi da saseče u korenu. Ipak, pošto tranzicija u Srbiji nije bila samo nepoštena ali kratkotrajna, kako su njeni prvi izvođači govorili da će biti, već je bila duboko kriminalna i još uvek traje, prava levica dobija svoju novu istorijsku šansu.

Na političku pozornicu treba ponovo izvesti pojmove kao što su socijalizam, neposredna demokratija, samoupravljanje. Treba okupiti sve raspoložive leve snage, a pre svega mlade ljude. Treba se povezivati sa levičarima u regionu i u Evropi. Treba napraviti jasan projekat društvenih promena u okviru postojećeg parlamentarnog sistema.

O gore iznetom treba otpočeti konstruktivne razgovore.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari