Komentari: 0
Ostavite komentar
Ocena: 0.00
Glasaj:
Pošalji tekst
Promeni veličinu slova
Verzija za štampu
Bili ste svedok događaja?
Pošaljite nam vaše vidjenje, slike ili video..
Bolesti srca i krvnih sudova kod žena
04/03/2009 15:33 | Način određivanja 10-godišnjeg kardiovaskularnog rizika za žene

U SUSRET 8. MARTU: Procena rizika za sledećih 10 godina

Bolesti srca i krvnih sudova kod žena

Saveti kardiologa

Autor: Dr Radmila Živković

Prema svetskim statistikama, kardiovaskularna oboljenja su najčešći uzrok umiranja u svetu.

Kod nas se ova oboljenja takođe nalaze na prvom mestu po svojoj zastupljenosti i uzroku umiranja uz beleženje stalnog trenda porasta.

Analizom velikog broja istraživanja vezanih za faktore rizika i kardiovaskularna oboljenja urađene su klasifikacije mogućeg rizika za nastanak oboljenja srca i krvnih sudova. U jednom od skorašnjih brojeva objavljena je procena rizika i način određivanja 10-godišnjeg kardiovaskularnog rizika za muškarce - Framingamska tabela za procenu rizika. U ovom, pak, broju objavljuje se način određivanja i procena rizika za nastanak srčanog ili moždanog udara sa njihovim najtežim komplikacijama kod žena.

Procenat rizika

Na osnovu godina života, vrednosti sistolnog (gornjeg) pritiska, vrednosti ukupnog i HDL (korisnog) holesterola kao i toga da li je žena pušačili ne, napravljena je Framingamska tabela za procenu 10-godišnjeg kardiovaskularnog rizika kod žena. Svaki faktor rizika nosi određen broj negativnih ili pozitivnih bodova koji daju ukupan zbir na osnovu koga se iz tabele može pročitati mogući rizik izražen u procentima. Ako je taj procenat preko 20 odsto, rizik da nastane neko od kardiovaskularnih oboljenja u sledećih 10 godina je veliki, ako je taj procenat od 10 do 20 odsto rizik je umeren, a ako je niži od 10 odsto rizik je mali. Što je dobijeni procenat manji i rizik je manji i obrnuto, što je procenat veći i rizik je veći.

Zaključak

Neki faktori rizika, kao što su godine života i pol su nepromenljivi i na njih se ne može uticati. Drugi faktori rizika, kao što su pušenje, povišen krvni pritisak i povišen ukupni a snižen korisni holesterol mogu se promeniti, kako promenom načina života tako i lekovima za sniženje povišenog krvnog pritiska i holesterola. Na taj način se smanjuje ukupan broj bodova, a samim tim se može smanjiti i procenat za 10-godišnji kardiovaskularni rizik.

 

Ostavite komentarOstavite komentar

Komentari (0)