Komentari: 0
Ostavite komentar
Ocena: 0.00
Glasaj:
Pošalji tekst
Promeni veličinu slova
Verzija za štampu
Bili ste svedok događaja?
Pošaljite nam vaše vidjenje, slike ili video..
Čokolada nije preporučljiva za bebe
14/01/2009 21:40

Čokolada nije preporučljiva za bebe

Kraj jedne i početak druge godine povezan je sa mnogim praznicima, pa će se na svečanim trpezama naći mnogi slatkiši čiji je glavni sastojak čokolada, što je veliki izazov za najmlađe. Čak i najstroži roditelji i bake i deke biće popustljivi u takvim prilikama, zbog čega stručnjaci predlažu bar poštovanje nekih osnovnih pravila da bi se sačuvala ravnoteža ishrane sasvim male dece.

Iako su stručnjaci na samom početku 20. veka preporučivali čokoladu, danas insistiraju da se ona ne daje deci mlađoj od dve godine, stoji na jednom od sajtova Interneta posvećenog zdravlju.

Pre svega zato što je kakao, osnovni sastojak čokolade, isuviše kaloričan za njihove organe za varenje. Zatim, u čokoladi ima dosta kofeina, na primer, četiri kockice crne čokolade, koja je ipak dobra zato što je antioksidant, sadrže istu količinu kofeina kao jedna šoljica espreso kafe. Dakle, čokolada uopšte nije preporučljiva za bebe, koje su izuzetno osetljive na stimulativne supstance. Ako vam je pak stvarno stalo da vaš naslednik upozna ukus čokolade, dajte mu deserte specijalno pripremljene za bebe. Oni imaju samo ukus čokolade, koji se postiže upotrebom niskokaloričnog kakaoa.

Ipak, stručnjaci za ishranu ne savetuju davanje takvih proizvoda bebama mlađim od sedam meseci, pa čak i godinu dana. Ni sa količinama ne treba preterivati, po njima. Samo jednom dnevno, nikako dva puta. U slučaju nepridržavanja tih saveta, roditelji bi mogli da kod svoje dece „pripreme teren“ za alergiju ili bar za gojaznost. Uopšte, prerano uvođenje nove namirnice u ishranu vašeg deteta ne znači da ćete od njega stvoriti sladokusca, većvelikog proždrljivca.

Ostavite komentarOstavite komentar

Komentari (0)