Naučnici su nedavno otkrili mehanizam koji objašnjava kako resveratrol, prirodna komponenta koja je zastupljena u grožđu, štiti od oboljenja srca i cirkulatornog sistema. Taj prirodni sastojak se često naziva biološkim čudotvornim oružjem, a njegovi pozitivni efekti kod bolesti srca su posebno poznati. Međutim, kako to funkcioniše, do sada nije bilo poznato.

Resveratrol je poznat kao jedinjenje koje se nalazi u crnom vinu, a ima ga i u ljusci i košticama grožđa, peteljkama i korenu vinove loze. Njegov glavni zadatak u svetu biljaka je zaštita grozda od infekcija i štetnih uticaja. Ovu zaštitnu funkciju resveratrol ima i u odnosu na čoveka.

Naučnici sa Bečkog univerziteta, na čelu sa direktorkom odeljenja za farmakognoziju Verenom Dirš, pokazali su kako sastojak crnog vina suzbija stvaranje upalnih faktora koji mogu da dovedu do oboljenja srca i cirkulatornog sistema.

– Konkretno, pronašli smo da se resveratrol vezuje za protein KSRP (K-homology splicing regulatory protein) i pritom ga aktivira. Taj protein smanjuje stabilnost molekula koji su potrebni za stvaranje upalnih medijatora i suzbija tako njihov nastanak – objašnjava Dirš.

Da bi ustanovili sa kojim proteinom molekul resveratrol ima takvu posledičnu interakciju, naučnici su „pecali“ u ćelijskoj proteinskoj mešavini koristeći nešto kao udicu gde je sastojak polifenol bio mamac. Na kuki udice visio je KSRP kao vezujući protein. Naučnici su potom pratili šta se vezivanjem proteina događa u ćeliji i ustanovili da vezivanje resveratrola za ovaj protein ima efekte koji su već poznati ali se nije znalo kako do njih dolazi.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari