Komentari: 4
Ostavite komentar
Ocena: 4.25
Glasaj:
Pošalji tekst
Promeni veličinu slova
Verzija za štampu
Bili ste svedok događaja?
Pošaljite nam vaše vidjenje, slike ili video..

05/02/2013 18:55

Za Zdravlje Danas piše dr Milan Nikolić, načelnik odeljenja za specijalističko-konsultativne preglede, Bolnica za neurologiju KBC „DR Dragiša Mišović-Dedinje“

Klaster glavobolja

Autor: dr Milan Nikolić

Klaster glavobolja je verovatno jedan od najneprijatnijih sindroma poznatih ljudskoj vrsti, čime je zaslužila nadimak „samoubilačka glavobolja“. Za ovaj tip glavobolje se u medicini zna najmanje 250 godina i to pod različitim terminima-Hortonova glavobolja, cilijarna glavobolja, histaminska glavobolja ili migrenska neuralgija. Radi se o primarnoj glavobolji koja pripada grupi takozvanih trigemino-autonomnih glavobolja koje se karakterišu jednostranim bolom udruženim sa kranijalnim autonomnim fenomenima.

Pojava klaster glavobolje je ređa u odnosu na ostale primarne glavobolje, migernu, kao i glavobolju tenzionog tipa, mada je mnogo češća u kliničkoj praksi, nego što se ranije smatralo. Nešto češće oboljevaju muškarci, uglavnom u životnoj dobi od 20 do 50 god. Značajni su genetski faktori za pojavu ovog tipa glavobolje i smatra da je rizik da osoba oboli 14 puta veći ukoliko ima srodnika sa ovom vrstom glavobolje.

Bol je veoma karakterističan, uvek je jednostran i javlja se najčešće u predelu oka ili iza očne jabučice, ali se može javiti i u predelu slepoočnice, zatim u čeonom predelu iznad oka ili na licu ispod oka. Bol je veoma žestok, sa maksimalnom jačinom zbog čega su pacijenti uznemireni. Kvalitet bola je oštar, opisuje se kao ubod nožem, burgijanje, svrdlanje. Nastaje naglo i dostiže vrhunac nakon 10-15 minuta, u trajanju od najmanje 15 minuta a maksimalno do 3 sata, najčešće sat do sat i po. Uvek je praćen bar jednim od sledećih fenomena na istoj strani lica gde je prisutan i bol, crvenilo ili suzenje oka, zapušenost nosa ili sekrecija iz nosa, otok očnog kapka, znojenje čela ili lica i osećaj nemira. Napadi se mogu ponavljati više puta tokom dana, obično 2-3 puta. Za postavljanje dijagnoze neophodno je da postoje bar pet napada sa opisanim karakteristikama. Glavobolja pokazuje tipičan sezonski karakter javljanja, obično u isto doba godine, najčešće u jesen i proleće i tada period sa napadima (takozvani klaster period), može trajati u različitim intervalima, od nekoliko nedelja do nekoliko meseci. Takođe, u tom periodu, bol se javlja obično u isto vreme tokom dana, najčešće sat vremena po uspavljivanju. Od faktora koji provociraju bol u periodu sa napadima najznačajniji su uzimanje alkohola, lekova koji šire krvne sudove (nitroglicerin, histamin), zatim fizički napor i toplo vreme. Prema dužini klaster perioda, klaster glavobolja može biti epizodična (period bez bola tokom godine traje najmanje mesec dana) i hronična (period bez bola tokom godine je manji od mesec dana).

Ova vrsta glavobolje se uspešno dijagnostikuje i leči u Bolnici za neurologiju KBC „Dr Dragiša Mišović-Dedinje“. U dijagnostikovanju je, s obzirom na veoma karakteristično kliničko ispoljavanje, obično dovoljna samo anamneza, ali je veoma važno sprovesti dopunska dijagnostička ispitivanja u cilju isključenja takozvanog simptomatskog klastera, odnosno glavobolje koja može veoma da liči na klaster, a uzrokovana je drugim oboljenjem. Lečenje se zasniva na tretmanu pojedinačnog napada i na profilaktičkoj, preventivnoj terapiji, s obzirom da se radi o poremećaju koji traje čitavog života. U lečenju napada terapija izbora je i primena 100 odsto kiseonika, ali se koriste i lekovi iz grupe triptana primenjeni potkožno, intravenski ili intranazalno u cilju što bržeg delovanja. Kod bolesnika sa kratkim klaster periodima, profilaktička terapija može biti kratkotrajna, kada se primenjuju kortikostreroidi ili ergo preparati, ili dugotrajna, u cilju sprečavanja pojave perioda sa napadima, i u tom slučaju su efikasni lekovi iz više grupa, kao što su antiepilptici, blokatori kalcijumskih kanala ili Litijum karbonat.

Ostavite komentarOstavite komentar

Komentari (4)

Dejan KrstovicDejan Krstovic | 19/08/2014 15:00

Broj preporuka: 1 Preporuči Predloži za brisanje

Ja više ne znam šta nisam koristio, kod mene je hronični klaster bez bezbolnih perioda, trenutno pijem dnevno 9 tableta verapamila, i od danas krećem Topamax tablete.. Ovo kroz šta mi prolazimo je užasno... kad mene zaboli, a kući sam, trčim u kupatilo pod tuš ufurao sam se da mi to pomaže.. kad se bol nastavi upalim kuvqlo sa kafu pa se inhaliram obićnom parom(kljukam brufene kao bombone)... pa onda fen pa grijem glavu... sve su to neki pokusaji koji realno ne pomazu ali opet ih ponavljam... Ova bolest jako utice na poslovni i socijalni zivot, i dovodi ljude do bukvalnog ludila... zelim vam puno snage i srece u fazi napada i sto pre da se resite ovog demona zvani klaster...

MIlos MrljesevicMIlos Mrljesevic | 02/07/2014 00:27

Broj preporuka: 0 Preporuči Predloži za brisanje

Imam 45 god. Prvi klaster sam osetio pre 15 god na planini Zlatibor.Umesto da mi odmor prija meni je to bilo sasvim kontraproduktivno. U periodu od 15 god. imao san oko 5-6 napada koji su trajali po 35 dana osim poslednjeg koji je trajao 35+1(pauza)+35=71 dan. Napadi su bili uglavno jednom dnevno sa par puta po 2x dnevno. U pocetku dok nisam shvatio o kakvoj bolesti se radi desavalo je se da imam napad ujutru pa popodne popijem rakiju koja mi automatski ponovi napad koji je po pravilu bio nekoliko puta jaci od uobicajenog (oci su ispadale) U startu su napadi bili bukvalno strahoviti da bi kako koja god. prodje svaki sledeci atack bio slabiji. Znao sam se preznojiti u roku od 10 sec bi majica bila potpuno mokra kao i cela glava. Svasta sam probao, imao sam kucnu negu koja mi je davala trodon pola sata pre pocetka bola (ko se razume, zna da se zna kada ce bol) To je malooo ublazilo bol ali nije bilo delotvorno nesto previse. Kasnije sam svaki put kada bi bol nastupio isao u kupatilo i mlazom vode masirao bolno oko sto je razvodnjavalo bol na siri spektar ne bih li pretek''o. Medjutim vremenom je bol oguglao na taj moj trik a i pocelo mi je smetati pa sam izostavio to. Kasnije sam u zimskom periodu prilikom prvih simptoma stezanja vrata izlazio napolje na igraliste i zabijao glavu kao noj u sneg. Od svih alternativnih metoda ta mi je najvise pomogla jer je se bol prostirao na sve strane od hladnoce pa sam klaster bol mnogo lakse podnosio. Sada i poslednji atak klastera pri prvim simtomima polazim u hitnu pomoc i uzimam 5-6 l kiseonika sto momentalno (za 7-8 ,min) zaustavlja bol ili ga cini krajnje podnosljivim. Sve u svemu meni je kiseonik dao nadu u zivot jer sam se pre toga ozbiljno mislio da prekinem muke koje sam imao i koje su bile najblaze receno nepodnosljive. Ako neko ima neko iskustvo koje bi podelio sa nama, rado bih saslusao i procitao. Pozdrav

Milomir IgnjatovicMilomir Ignjatovic | 13/05/2014 07:32

Broj preporuka: 0 Preporuči Predloži za brisanje

Imam 43 god., prve znake klaster glavobolje sam osetio pre 25 god. Skoro svaki klaster period, koji kod mene traje oko 2]3 meseca,prouzrokovao sam tezim fizickim poslom, a inicijalna kapisla je bila 1 ili 2 piva. Kada sam prekinuo cigarete epizode napada su mi se proredile sa ranije jedne epizode u godini na jednu epizodu u 2 godine. Takode, duzi period sa neurednim zivotom izazove kod mene glavobolje.

Milomir IgnjatovicMilomir Ignjatovic | 13/05/2014 07:34

Broj preporuka: -1 Preporuči Predloži za brisanje

Ranijih godina sam koristio kao terapiju Diprophos ]lokani kortikosteroid koji se daje pored vratnog dela kicme]. Sada mi je u toku epizoda napada i drugi neurolo g mi je promenio terapiju. Sada koristim Pronison tablete 10mg dnevno (takode kortikosteroid sireg spektra delovanja) kao i Verapamil tablete 40mg. 2x1 dnevno s tim sto se uvodi postupno 6 dana pre dostizanja navedene kolicine. Kao zastitne lekove od event.negativnih posledica ovih lekova dao mi je da koristim Controlok 40mg (zastita zeludca) i kalijum hlorid.