Najnovija istraživanja dokazala su da ljuta hrana ubrzava metabolizam i na taj način pomaže u gubitku kilograma. Utvrđeno je da su ljudi koji su redovno konzumirali papričice, kao i đumbir, beli luk i druge biljke, imali vitkiju liniju.


Čili papričice

Kapsaicin, sastojak zaslužan za ljutinu čili papričica, smatra se rešenjem problema viška kilograma, kao i mnoge druge biljke. Naučnici sa univerziteta u Vajomingu su otkrili da ovaj sastojak podstiče cirkulaciju i rad metabolizma i na taj način sagoreva kalorije.

Đumbir

Iako je najpoznatiji po svojim lekovitim svojstvima, odličan je i za mršavljenje. U sebi sadrži i kapsaicin, molekul iz crvene paprike zbog kojeg je ona ljutog ukusa, a ubrzava metabolizam. Đumbir možete dodati čaju, umaku za salatu ili raznim umacima, a zbog sastojaka duže ćete se osećati sito.

Peršun

Jedan od najobičnijih i najpoznatijih začina je peršun. Nepotrebno je napominjati kako sve može da se koristi jer važnije je da se konzumira što češće, budući da su malezijski naučnici utvrdili kako je odličan za ubrzavanje metabolizma i čišćenje jetre od masnoća i štetnih stvari.

Beli luk

Beli luk je prirodni lek čija je moć tolika da je odličan saveznik u prevenciji nekoliko vrsta kancerogenih bolesti, ali pomaže i u borbi za tanji struk. Jedno istraživanje u Koreji pokazalo je na primeru miševa da češnjak utiče na mršavljenje.

Ruzmarin

Iako su poslednje studije pokazale kako je miris ruzmarina odličan saveznik u borbi protiv demencije, on može pomoći i u održavanju vitke linije. „British Journal of Nutrition“ piše kako kiselina iz ruzmarina može da spreči debljanje i istovremeno usporava ubrzavanje nivoa glukoze u krvi tokom noći, dok ne jedemo. Druga studija, koju su proveli naučnici sa Univerziteta Ilinois, pokazala je da ruzmarin (s ekstraktima grčkog i meksičkog origana) sadrži više spojeva polifenola i flavonoida od drugih biljaka i začina, a to je važno kod dijabetesa tipa 2.

Kurkuma

U poslednjih 20 godina napravljene su mnoge studije koje pokazuju da je glavni sastojak kurkume, kurkumin, izuzetno dobar za prevenciju mnogih bolesti ili lečenje nekih stanja. Zbog toga, taj sastojak takođe je jak antioksidans i ubrzava metabolizam. Kurkuma može da se koristi u marinadama i gulašima ili direktno na piletinu.

Kajenska paprika

Kajenska paprika, latinskog naziva capsicum annuum, već se vekovima koristi kao začin, ali i lek. Kad se konzumira, ona tretira organizam da koristi više energije i kiseonika, te se tako troše kilogrami. Jedna studija pokazala je kako su ispitanici imali slabiju želju za hranom, posebno masnom, slatkom i slanom. Kajenska (mlevena) paprika lako može da se stavi u mnoga jela.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari