Komentari: 0
Ostavite komentar
Ocena: 2.33
Glasaj:
Pošalji tekst
Promeni veličinu slova
Verzija za štampu
Bili ste svedok događaja?
Pošaljite nam vaše vidjenje, slike ili video..
Ne mora uvek operacija
26/11/2008 22:02

Ordinacije urologa su prepune, većina starijih muškaraca žali se na probleme sa prostatom

Ne mora uvek operacija

Trećina muškaraca, starijih od pedeset godina, imaju često ozbiljne probleme sa urinarnim traktom, a lekari im mahom dijagnostikuju uvećanu prostatu, ili kako se to stručno medicinski kaže, benignu hiperplaziju prostate. Jedan od pet muškaraca koji se jave lekaru moraće na operaciju, dok većina, srećom, može biti praćena i, umesto hirurške intervencije, adekvatno lečena nekim drugim vidom terapije. Ovim muškarcima, upozoravaju stručnjaci, potpuno je poremećen kvalitet života, a vremenom, ako se ne reaguje na vreme i počne sa pravilnom, veoma efikasnom terapijom, može doći do znatno težih komplikacija, čije su posledice opasne i po život.

- Uglavnom prođe neko vreme pre nego što muškarci reše da potraže pomoćlekara - kaže docent dr Aleksandar Milošević, urolog u Kliničkom centru Srbije. - Većina njih misli da im probleme sa mokrenjem, potpuno prirodno donose godine, ali vremenom, shvate da im je kvalitet života potpuno poremećen i da je lečenje neophodno. Ako im san traje manje od šest sati, a moraju da ga prekinu da bi otišli u toalet, onda, svakako, treba da se obrate lekaru.

Muškarci sa benignom hiperplazijom prostate lekaru se žale na teškoće pri mokrenju, na učestalo noćno ustajanje radi odlaska u toalet, osećaj da bešika nije prazna, naprezanje pri uriniranju...

- Benigna hiperpalzija prostate nije maligna, povećava se sa godinama, tako da gotovo 90 odsto muškaraca starijih od 80 godina imaju ovaj problem - objašnjava dr Milošević. - Većina muškaraca sa uvećanom prostatom ima umerene do ozbiljne teškoće. Rani odlazak lekaru sprečava dodatne probleme, jer vremenom, simptomi postaju sve izraženiji, bolest sve progresivnija. Tako, može doći do opstrukcije urinarnog trakta, pojave kalkuloze, pa čak i do otkazivanja bubrega.

I kod nas, kao i u svetu uostalom, u stalnom je porastu broj pacijenata koji pate od ove bolesti. Stručnjaci upozoravaju da je to, pre svega, zbog znatnog starenja populacije na planeti.

- Edukacija pacijenta može biti od velikog značaja za uspešno lečenje - kategoričan je dr Milošević. - Pacijent mora da bude upoznat sa činjenicom da za njegov problem postoji efikasna terapija, da ima više mogućnosti u lečenju, ali i da posledice nelečenja mogu biti brojne i ozbiljne.

Dr Miloševićsavetuje svim muškarcima kod kojih se pojave simptomi učestalog i otežanog mokrenja, osećaja težine u bešici, noćno ustajanje zbog mokrenja, da obavezno odu na urološki pregled, pre svega, da bi se isključio karcinom prostate. Za muškarce starije od 40 godina, pregled prostate treba da postane rutinski.

- Osim operacije, koja je indikovana kod petine pacijenata sa benignom hiperplazijom prostate, veoma dobro se pokazala i terapija alfa blokatorima, odnosno „tamsolom“ - ističe dr Milošević. - „Tamsol“ je pokazao dobre rezultate, pre svega jer opušta mišiće prostate, dovodi do proširenja uretre, čime se automatski omogućava lakši prolaz urina i olakšavanje simptoma koji muče bolesne muškarce. Istovremeno, „tamsol“ ne utiče na tonus krvnih sudova i hipotenziju.

Stručnjaci upozoravaju da se lekovi ne nabavljaju bez prethodnog specijalističkog pregleda, jer, pregled urologa isključuje druge tegobe sa sličnim simptomima.

Ostavite komentarOstavite komentar

Komentari (0)