Komentari: 0
Ostavite komentar
Ocena: 3.00
Glasaj:
Pošalji tekst
Promeni veličinu slova
Verzija za štampu
Bili ste svedok događaja?
Pošaljite nam vaše vidjenje, slike ili video..

25/03/2009 20:48

PITANJA DOKTORU: Prevremena ejakulacija

Autor: Radomir S. Blagojević
Koji su uzroci prevremene ejakulacije? Intelektualac iz unutrašnjosti

Ovaj problem većina muškaraca iskusila je tokom seksualnog života. Najčešća je među adolescentima, ali pogađa seksualno aktivne muškarce svih godina. Najčešće se javlja tokom prvog seksualnog iskustva zbog straha i nervoze.

Preuranjena ili prevremena ejakulacija je najčešći seksualni problem, a objašnjava se kao nemogućnost odgađanja ejakulacije do trenutka kada je to za oba partnera poželjno. Ranije se smatralo da preuranjena ejakulacija nastaje zbog određenih infekcija kao što su upala mokraćnih puteva ili delovanja lekova. U novije vreme prisutno je mišljenje da je problem psihološke prirode. Psihološki uzroci su najčešće problemi u porodičnom okruženju, pritisak partnera, stres, strah od neuspeha itd. Pojavu takođe prati sram i osećaj poniženja i manje vrednosti do izbegavanja seksualnih odnosa. Partnerke muškaraca s preuranjenom ejakulacijom po pravilu su nezadovoljne, tako da nisu retke nevere i prekid veza.

Postoji primarna i sekundarna preuranjena ejakulacija. Primarna je najčešća i povezana je sa preteranom osetljivošću penisa. Sekundarna se javlja zbog posledica poremećaja polno-mokraćnih organa, kao posledica impotencije, neuroloških bolesti, bolesti krvnih sudova, hormonskih poremećaja, upotreba različitih lekova protiv depresije i visokog krvnog pritiska, upotreba stimulansa, generativne bolesti kao i svih bolesti i povreda koje utiču na refleksni mehanizam ejakulacije. Ako su oba partnera (i žena i muškarac) pogođeni preuranjenom ejakulacijom, skraćena je predigra i kao posledica toga žena ne može postići visok nivo stimulacije i doživeti orgazam.

Autor je specijalista medicine rada i profesionalnih bolesti

Ostavite komentarOstavite komentar

Komentari (0)