Komentari: 0
Ostavite komentar
Ocena: 5.00
Glasaj:
Pošalji tekst
Promeni veličinu slova
Verzija za štampu
Bili ste svedok događaja?
Pošaljite nam vaše vidjenje, slike ili video..

18/03/2009 20:49

RETKA OBOLJENJA: Sklerodermija

Autor: Dr Radomir S. Blagojević

Sklerodermija je oboljenje vezivnog tkiva koje u početku stvara zadebljanja kože. Najteži oblik je generalizovana, progresivna, sistemska skleroza. To je oboljenje zloćudnog, ali srećom veoma sporog razvoja, podložno dugim spontanim remisijama, koje se mogu postići i terapijom.

Skleroderma počinje uglavnom na šakama i tegobama u krvotoku. Bolne vazomotorne krize prouzrokuju istanjivanje jagodica i vrhova prstiju koji postaju kruti. Kada je bolešću pogođeno lice, ono bolesniku daje voštani izgled kože. Izraz lica je ukočen, mimika iščezava, a otvaranje usta je ograničeno. Skleroderma postepeno osvaja vrat, a ponekad i trup u njegovom gornjem delu. Česta je pojava ulceracija (rana) na koži koje veoma sporo isceljuju.

U plućima dolazi do difuzne alveolarne i peribronhijalne fibroze (tvrdih zadebljanja) ili formiranja cističnih šupljina i plućnog emfizema. Srce može takođe biti zahvaćeno procesom, to jest može doći do fibroze miokarda, do raznih tegoba vezanih za popuštanje srca, kao i loše plućne ventilacije. Ovim procesom može biti zahvaćen i digestivni (probavni) trakt, ali se promene najčešće viđaju u jednjaku. Zbog smanjenja volumena jednjaka ishrana može biti otežana, kao i usporene peristaltike. Kada patološki proces zahvati bubrege, javlja se maligna hipertenzija (veoma visok krvni pritisak) i na kraju disfunkcija bubrega. Savet: Neophodna je hospitalizacija (bolničko lečenje) bolesnika.

Autor je specijalista medicine rada i profesionalnih bolesti

Ostavite komentarOstavite komentar

Komentari (0)