Komentari: 0
Ostavite komentar
Ocena: 5.00
Glasaj:
Pošalji tekst
Promeni veličinu slova
Verzija za štampu
Bili ste svedok događaja?
Pošaljite nam vaše vidjenje, slike ili video..
U kojoj hrani ima vitamina D
20/05/2009 20:35

U kojoj hrani ima vitamina D

Autor: Mr Dušan Obradović

Hrana i ishrana nisu dobri izvori vitamina D iz najmanje četiri razloga: Samo mali broj namirnica sadrži prirodan vitamin D: riba, žumance i iznutrice kao što je jetra. Da bi se obezbedio dnevni unos od npr. 25 mikrograma vitamina D, treba pojesti velike količine ribe ili iznutrica. Veliki deo svetske populacije pati od nedostatka vitamina D, ali nema naviku da u svakodnevnom jelovniku ima ribu ili je uopšte i ne jede.

Sadašnji preporučen dnevni unos vitamina D u SAD i EU je suviše nizak da obezbedi zadovoljavajuću količinu vitamina D za postizanje/održanje optimalne koncentacije vitamina u cirkulaciji kada je smanjeno izlaganje sunčevom zračenju kako to savetuju dermatolozi.

Izuzetno je važno da se odredi kada i zašto je potrebno da se povećan unos vitamina D obezbedi putem ishrane ili preko dijetetskih suplemenata. Ako se dnevni unos vitamina D povećava samo kroz ishranu, to traži veliku promenu načina i navika u konzumaciji hrane, jer u nedostatku izlaganja sunčevom zračenju i obogaćenih namirnica, postoji opasnost da ishrana postane jednolična sa velikim udelom masne ribe i iznutrica.

Zbog toga se u SAD, Kanadi, Finskoj i drugim zemljama namirnice (najčešće mleko i voćni sokovi) obogaćuju vitaminom D2 ili D3.

Nastavlja se

Ostavite komentarOstavite komentar

Komentari (0)