Počelo je vreme slava i trpeza bogatih slanim i slatkim namirnicama, kada se za stolom nalazi preobilje hrane. Veliki obroci u takvim prilikama dovode do nepotrebnog preopterećenja želuca i celog organizma.


Ishrana je osnovna ljudska potreba i uloga hrane u organizmu čoveka obezbeđuje energije za odvijanje svih funkcija organizma, ali slavska hrana predstavlja izazov za sve, pa čak i za najodgovornije i najdoslednije prema principima pravilnog hranjenja. Razlog se nalazi u prevelikom izboru hrane, koja je tih dana znatno masnija, previše slana ili previše slatka. Bogata trpeza „začinjena“ je i većim količinama alkohola.

Tih hladnih jesenjih dana najčešće dolazi do povećanja telesne težine, javljaju se respiratorne infekcije, a usled suženog izbora svežih namirnica može doći i do manjka određenih hranljivih materija. Do ozbiljnih zdravstvenih problema mogu da dovedu nelagodnosti različitog stepena kod hroničnih bolesnika. Stručnjaci upozoravaju da nagli prelazak sa nemasne na masnu hranu, kao i povećan unos mogu izazvati ozbiljne zdravstvene tegobe.

Masna hrana provocira tegobe probavnog sistema i žučne kese, zbog čega je organizam opterećen velikom količinom masti životinjskog porekla i prostim ugljenim hidratima u vidu raznih vrsta kolača i torti, a sve se to odvija u večernjim satima, što još više pogoršava situaciju. S druge strane, slana hrana uzrokuje visok krvni pritisak, što dalje može da dovede do veoma ozbiljnih komplikacija.

Većina građana Srbije ima razvijenu „filozofiju“ koju praktikuju pred odlazak na porodične ili prijateljske proslave, a to je da se izgladnjivanje podrazumeva, odnosno da je najbolje na slavu otići gladnog stomaka. Pogrešan zaključak može dovesti do nadutosti i bolova u trbušnoj duplji, zbog čega je bitno popiti čašu obične ili mineralne vode za bolje varenje. Ključnu ulogu u obroku predstavlja izbegavanje „kalorijskih bombi“ kao što su ruska salata, gibanice i masna mesa. Kada je reč o količini alkohola koju bi trebalo uneti u organizam, preporuka za žene je jedan decilitar crnog vina, do dva decilitra za muškarce.

Za vreme razgovora najčešće se ne obraća pažnja na količinu hrane koja se pojede. U izboru slatkih poslastica, najbolje za varenje su sitni kolači (1-2 komada) umesto visokokaloričnih torti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari