Site name

Gandiju u čast

Ambasada Indije u Beogradu, u saradnji sa kancelarijom Ujedinjenih nacija (UN) u Beogradu i predstavnicima vlasti Grada Beograda obeležila je danas godišnjicu rođenja Mahatme Gandija, koja se slavi širom sveta kao Svetski dan nenasilja, polaganjem venaca na spomenik Gandiju na Savskom keju.

1

Piše: Fonet

Beograd 15. oktobar 2016. 14:29

Foto: Fonet

Državni ministar Indije Jitendra Sing, koji boravi u višednevnoj poseti Srbiji, istakao je da je kod Gandija bil posebna činjenica da je imao kapaciteta i mudrosti da napreduje svakoga dana. Sing je istakao i da je Gandi shvatio da kada si iskren prema samom sebi možeš da postigneš što drugi ne mogu, kao i da danas nema osobe u svetu koja bi mogla da se poistoveti sa njim.

Predstavnica UN u Srbiji Irena Vojačkova Solorano istakla je da je Indija iskoristila ovaj dan, koji se obeležava kao dan rođenja Gandija i Međunarodni danm nenasilja, da potpiše Pariski sporazum.

To je najvažniji sporazum koji možda danas imamo i Indija je pokazala spremnost da sarađuje sa partnerima i prijvati da smanji emisije gasova staklene bašte i tako bude odgovorna prema prirodi i čovečanstvu, rekla je Solorano.

Prema njenim rečima, danas više nego ikada treba primeniti mudre Gandijeve misli o nenasilju. Pomoćnik gradonačelnika Beograda Andreja Mladenović podsetio je da je Gandi obeležio 20. vek borbom za slobodu i nezavisnost tako što je pokazao da se do cilja može doći nenasilno, snagom strpljenja i ljubavi. Predanost miru i slobodi krasi i naš narod zahvalan sam posvećenosti Ambasade Indija jačanju veza naša dva naroda, rekao je Mladenović.

Ambasadorka Indije Narinder Čauhan zahvalila je Srbiji što je pomogla Indiji da u UN bude usvojena rezolucija kojom se dan rođenja Gandija proglašava Svetskim danom nenasilja.

Zahvalni smo Vladi Srbije i vlastima Beograda što su jednu od važnih novobeogradskih ulica nazvali u čast Gandija i postavili njegovu bistu, rekla je Čauhan.

 

povezane vesti

komentari (1)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

Mladen

16. oktobar 2016.

Oprostite, ali zar Gandi nije rođen dve nedelje ranije, 2. oktobra?