Site name

Od 1. januara veće kazne u saobraćaju

Vozači u Srbiji od 1. januara trebalo bi da očekuju drastičnije kazne za saobraćajne prekršaje. Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja kaže za N1 da država ima pravo da pooštri određene prekršaje koji ugrožavaju bezbednost saobraćaja.

12

Piše: N1

Beograd 06. novembar 2016. 13:03

Kako je dosad najavljivano, kazna za nevezivanje pojasa, na primer, biće udvostručena na 10 hiljada dinara, kao i kazna za razgovor mobilnim u toku vožnje. Ipak, najviše pažnje privlači da će za pojedine prekršaje, poput vožnje dece bez posebnog sedišta kazna biti 120 hiljada dinara.

Ista kazna predviđena je i za vožnju bez dozvole, kao i tokom zabrane. Hiljadu evra koštaće i obilaženje vozila koje se zaustavilo na pešačkom prelazu radi propuštanja pešaka.

"Država ima pravo, ali i obavezu da štiti živote građana. Ona ima obavezu i da štiti živote građana od onih koji se nasilnički ponašaju u saobraćaju, i na taj način ugrožavaju živote ostalih učesnika. Država ima pravo da pooštri određene prekršaje koji ugrožavaju bezbednost saobraćaja", kaže Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja.

Dodaje da će najviše da se pooštre kazne za vožnju pod dejstvom alkohola, i ugrožavaju bezbednost dece u saobraćaju.

"Deca najčešće ginu kao putnici u vozilu. Kada pogledamo stepen upotrebe zaštitnih sistema za decu, odnosno dečija sedišta i sigurnosne pojaseve, koji iznose oko 1/3 za decu do tri godine starosti i 10 procenata za decu do 12 godina starosti, shvatamo da moramo da pooštrimo mere, i da primoramo roditelje da koriste zaštitne sisteme za decu", kaže Okanović.

Dodaje da je usvojena strategija po kojoj od 2020.  ne sme da pogine nijedno dete u saobraćaju.

"Vrlo često njihovom stradanju doprinose njihovi roditelji koji ne shvataju koliko je važno da ona budu u dečijim sedištima odnosno da budu vezani sigurnosnim pojasevima", kaže Okanović.

povezane vesti

komentari (12)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

Zrenjaninac

06. novembar 2016.

"harac rajo,treba mi harac"....a sta drugo ocekivati mod turbo-radikala !!!

Micko

06. novembar 2016.

U Austriji su kazne za pojas i mobilni 21 eur. Kazne su i do sada bile drakonske.

Zeljko

06. novembar 2016.

Ako se ne varam u Nemačkoj je kazna za nevezivanje pojasa 81 evro. Stižemo ih ... još samo i plate da nam budu ko u Nemačkoj. Što se tiče količine alkohola ovo je licemerno - ili uvedite granicu "0" ili 0,5 promila. Šta znači 0,2 promila? Može da se koristi losion posle brijanja :-).

Orvel Prvi

06. novembar 2016.

Okanovicu zar si toliko naivan da verujes da ce Mitrovicev sin i njemu slicni iz povlascene kaste banana drzave Srbije nekada odgovarati za prekrsaje.Samo ce porasti "dodatak"na platu saobracajnih pandura koji su se do sada zadovoljavali crvenom a ko zna kolika ce tarifa biti od 1.januara.

Rolo Tomasi

06. novembar 2016.

Ma kakva bezbednost u sabraćaju samo traže način da što dublje zavuku ruku u gotovo prazne dzepove građana..Čim izglasaju zakon isteraće policiju brže bolje da punje budzet,,Državni reket na svakom koraku..Razumem ja da je kriza ...ali ako je kriza neka bude za sve ,,ajmo svi na minimalac..a ne da raznim nametima finansiram botove koji će da mi nalupaju minuse i naravno ostale parazite ..

Vladimir

06. novembar 2016.

A kada smanjujete vise registraciju vozila koja je najskuplja u Evropi ...!!!!!

Pesak

06. novembar 2016.

Kazna od 10 000 din drakonska je onome ko zaradjuje 30 000, ali ne i onome koji mesecno inkasira 300 000 din. Neposteno, nepravedno i nekorisno.

Goran

06. novembar 2016.

Drzava definitivno tone, nema para, i zato izmisljaju kako da otmu od gradjana sto je moguce vise

jadni gradjanin

07. novembar 2016.

A koja su prava gradjanina protiv korumpiranw policije ? gde mozemo da pro itamo nasa prava osim u zatvorima?

mitar

07. novembar 2016.

kolika kazna će biti za putare. auto put od od hr granice do kuzmina ne liči ni na šta. obilaznica oko bg od dobanovaca do Save niti je auto put niti bilo šta oznake su konfuzne a kolotrazi na njoj ko bob staza! ima li kazne za to?

Zoran

07. novembar 2016.

Nije mi jasno zasto uvek pitaju ovaj Komitet za misljenje ili komentar u vezi bezbednosti saoracaja. Komitet za bezbednost saobraćaja je udruzenje gradjana. I nista vise. Nije drzavna zvanicna institutcija. Ne govorim o sturcnosti njenog clana, vec da bi za komentar trebali da pitaju i zvanicne iznstitutcije, koje imamo. Inace zasto ih imamo. A ovako udruzenje gradjana da sebi lepo zvucno ime "Komitet" i zvuci da su najkopentetniji u drzavi po tom pitanju.

tako nam i treba

07. novembar 2016.

kad smo tako glasali