Site name

Fond za humanitarno pravo oštro osudio potez predsednika Srbije

Nikolić na Andrićevom vencu ugostio Krajišnika

Predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić razgovarao je danas u Beogradu sa Momčilom Krajišnikom, predsednikom Asocijacije „Stvaraoci Republike Srpske“, Momčilom Vuksanovićem, predsednikom Srpskog nacionalnog saveta Crne Gore i akademikom Slobodanom Remetićem.

7

Piše: Danas Online

Beograd 11. januar 2017. 15:32

Foto: Fonet / Zoran Mrđa

Predsednik Nikolić je sa svojim gostima razgovarao o načinima unapređenja kulturnih veza srpskog naroda na prostorima bivše Jugoslavije. Poseban akcenat stavljen je na položaj i zaštitu ljudskih prava srpskog naroda u zemljama regiona, kao i zaštitu ćirilice i srpskog jezika. Predsednik Nikolić je predložio da se u saradnji sa Srpskom akademijom nauka i umetnosti održi naučni skup o srpskom jeziku i pismu i prihvatio da bude pokrovitelj tog skupa.

Predsednik Asocijacije „Stvaraoci Republike Srpske“, Momčilo Krajišnik, dodelio je u ime Asocijacije predsedniku Nikoliću plaketu „Oktobarska spomenica Republike Srpske 1991“.

Fond za humanitarno pravo (FHP) smatra da takav potez predsednika predstavlja nedopustivo ruganje žrtvama i da je u direktnoj suprotnosti sa proklamovanom namerom Srbije da radi na pomirenju u regionu.

"Momčilo Krajišnik je pred Međunarodnim sudom za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) u martu 2009. godine pravnosnažno osuđen na 20 godina zatvora zbog deportacije, prisilnog preseljenja i progona nesrpskog civilnog stanovništva kao zločina protiv čovečnosti. Krajišnik je bio član udruženog zločinačkog poduhvata čiji je cilj bio da se putem proterivanja nesrpskog stanovništva promeni etnički sastav dela BiH pod srpskom kontrolom. Po izricanju pravnosnažne presude, prebačen je u zatvor u Velikoj Britaniji, odakle je nakon isteka dve trećine kazne pušten na slobodu 2013. godine, kada mu je u organizaciji opštinskih vlasti priređen svečani doček na Palama u Bosni i Hercegovini (BiH)", navodi se u saopštenju FHP.

FHP smatra da odluka predsednika Srbije da se sastane sa Krajišnikom ne predstavlja puku podršku Republici Srpskoj, poput one nedavno izražene u Banjaluci, već govori da vlast koju predsednik Srbije predvodi podržava i način na koji je ona, uz Krajišnikov veliki doprinos, tokom rata stvarana – vojnim putem i etničkim čišćenjem zauzetih teritorija.

FHP podseća da ovo nije prvo Krajišnikovo gostovanje u javnim institucijama u Beogradu, niti je ovo prvo javno ukazivanje počasti vlasti Srbije osuđenim ratnim zločincima. Naime, Momčilo Krajišnik je u aprilu ove godine održao promociju svoje knjige „Kako se rađala Republika Srpska“ u Domu omladine, ustanovi kulture u nadležnosti Grada Beograda. Promociju su nakratko prekinule aktivistkinje Inicijative mladih za ljudska prava, nakon čega su fizički napadnute i izbačene iz sale, a promocija je bez daljih problema održana.

FHP podseća da su Srbiji do sada zbog takvih postupaka upućivane oštre kritike iz međunarodnih institucija. U rezoluciji o napretku Srbije za 2015. godinu, Evropski parlament je pozvao Srbiju da se „uzdrži od gestova poput javnih dočeka pojedinaca osuđenih za ratne zločine“.

povezane vesti

komentari (7)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

Filip

11. januar 2017.

Pa oni su isti, odnosno imaju iste ( velikosrpske ) stavove.

jarakovicpetar@yahoo.com

11. januar 2017.

Не чух да негде ови из ФХМ осудише Клинтона, Блера или Харадинаја. Злочин је злочин, па ма га ко чинио.

Josip Radan

11. januar 2017.

S postovanjem, citajuci clanak, memogu da vjerujem sto gospodin Nikolic, prica, radi,,Nesprema se ponovo neki rat ili slicno?Takovu reziju smo imali vec jednom 1990.Stalo pricaju da zele mir u regionu, dobrou suradnju, kao obicni gradanin, primijecujem stalo izaviva i provocira,,Kuda sve to vodi,??? Hvala

svetlanast.

11. januar 2017.

Samo podsecanje: Tamo gde su Nikolic, Seselj i Vucic devedesetih godina proslog veka "brinuli o "polozaju i zastiti ljudskih prava srpskog naroda u regiona" - Srba gotovo da vise i nema. Neka se "pripreme" Srbi u RS, na Kosovu i u Crnoj Gori. Jednom radikal, uvek radikal.

neko ko pamti

11. januar 2017.

PA VOJVODA IZ Bajčetinu je,,bar,,,,dosledan,,mantri,, granice K.K.V SU BILE I OSTALE NJEGOV, JOŠ UVEK NEDOSANJANI A OBILNO,,HRANJENI,,MODUS VIVENDI,, ..

Дуле

12. januar 2017.

Државнички гест председника Републике. И поред свих лутања, Србија објективно јесте стожер српског народа.

Домаћа џибра:

12. januar 2017.

Због изјаве:"Паре су из иностранства!",тома-диплома о парама драгице-донације,морао би да одговара,јер као ПреЦедник не сме да дозволи да га то "иностранство" парама уцењује!-Али,код нас не успевају банане,а празилук увозимо!