Site name

Helsinški odbor za povlačenje predloga zakona o sajmištu

Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji saopštio je danas da podržava usvajanje zakona o spomen obeležju - logoru Staro sajmište u Beogradu, ali zahteva da se predlog zakona, koji je Vlada Srbije uputila, povuče iz skupštinske procedure kako bi se odgovarajućim izmenama obuhvatile nesporne istorijske činjenice.

1

Piše: Fonet

Beograd 07. februar 2017. 15:34

Foto: wikipedia

Helsinški odbor navodi da predlog zakona o Ustanovi spomen žrtve, koji je Vlada Srbije uputila na usvajanje Skupštini Srbije, nije u skladu sa istorijskim činjenicama, relativizuje stradanje jevrejske zajednice tokom Drugog svetskog rata i u funkciji je dnevnopolitičkih potreba vlasti.

U Predlogu zakona insistira se da je logor Staro sajmište bio na teritoriji Nezavisne Države Hrvatske, što je formalno tačno, ali je izostavljena činjenica da je njime upravljala okupatorska vlast sve do 1944. godine.

Jevreji se navode kao jedna od žrtava logora, iako su do maja 1942. godine prvenstveno oni bili žrtve.

U vladinom predlogu ne pominje se uloga nacističkih saveznika, Vlade Milana Nedića, čija je policija hapsila Jevreje i predavala ih okupatoru, podseća Helsinški odbor.

Prećutkuju se antijevrejske i rasističke uredbe Nedićeve vlade koje su, takođe, bile u funkciji holokausta. Predlog Zakona uklapa se u proces revizije istorije Drugog svetskog rata, koji u Srbiji traje već decenijama, stoji u saopštenju. 

povezane vesti

komentari (1)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

Dragomir Olujić Oluja

07. februar 2017.

Logor Staro sajmište nije bio (ni formalno) na teritoriji NDH – postoji u arhivama dokumentacija u kojoj se vidi da je okupatorska vlast u Srbiji diplomatskim putem zatražila (i dobila) od NDH eksteritorijalnost logora! Pored popisivanja, sabiranja, hapšenja i privođenja Jevreja, Nedićeva Vlada nacionalnog spasa je obezbeđivala i kompletnu logistiku logoru.