Site name

Mešovita komisija o Stepincu

Treći sastanak mešovite katoličko-pravoslavne komisije, koja treba da rasvetli ulogu i odgovornost kardinala Katoličke crkve u Hrvatskoj Alojzija Stepinca tokom Drugog svetskog rata, biće održan danas i sutra u Novom Sadu.

1

Piše: FoNet

Novi Sad 13. februar 2017. 09:43

Foto: www.wikipedia.org

Na sastanku će, kako se očekuje, prenosi RSE, Srpska pravoslavna crkva (SPC) predstaviti dokaze da je katolički nadbiskup Stepinac aktivno učestvovao u stvaranju Nezavisne Države hrvatske, o tome da je bio obavešten o sistematskom progonu, masovnim ubistvima i pokatoličenju Srba.

"Svrha Komisije je da se predoče dokumenti koje svaka strana ima, verodostojni, prvorazredni i da na temelju njih razvijemo diskusiju i nada je da će se približiti stavovi", rekao je istoričar i predstavnik Rimokatoličke crkve u Komisiji Jure Krišto, preneo je RTS.

Mešovita komisija formirana je na inicijativu pape Franje koji je tako zaustavio proces kanonizacije Stepinca.

"Imamo saznanja da obe strane dolaze sa neoborivim dokazima, da se genocid u NDH događao pod blagoslovom Stepinca, odnosno, sa druge strane, da je Stepinac bio nevin jer se od samog početka suprotstavljao zločinima", rekao Nikola Knežević iz Centra za istraživanje religije, politike i društva.

Zaključci Komisije očekuju se krajem godine. 

povezane vesti

komentari (1)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

VB

14. februar 2017.

Ukoliko verujemo u dobre namere rimskog prvosvestenika,onda bismo mogli da se zapitamo o tome sta mi zelimo postici ovakvim ucescem u ovoj,za mene nepotrebnoj raspravi.Niti ce Srbi misliti da je kardinal bolji(posto su nam mozgovi davno isprani)niti ce Hrvati prihvatiti bilo kakav argument koji na bilo koji nacin kvari njihovu predstavu o kardinalu. Uostalom,sta god se dogodilo,kardinal ce biti svetitelj katolicima a ne pravoslavnima.Ili gresim? S druge strane:zamislimo da je Stepinac pravoslavni prvojerarh u vreme Milosevica,a patrijarh Pavle na njegovom mestu kod Pavelica.Mislite li da bi iko postupao drugacije na istom mestu i u isto vreme?