Site name

Dualno obrazovanje za više od 900 učenika

U sistem dualnog obrazovanja uključeno je više od 900 učenika pet obrazovnih profila - industrijski mehaničar, bravar zavarivač i električar, operater izrade nameštaja i trgovac u 18 srednjih stručnih škola, izjavila je Mirjana Kovačević, direktorka Sektora edukacije Privredne komore Srbije (PKS).

1

Piše: Danas Online

Beograd 10. mart 2017. 18:29

Foto: Privredna komora Srbije

Od naredne školske godine obrazovanje će biti organizovano za još najmanje četiri nova obrazovna profila - automehaničar, elektromonter, modni krojač i tehničar logistike i špedicije.

Na skupu u Privrednoj komori Srbije, na kojem su privrednici imali priliku da se upoznaju sa procesom uvođenja dualnog obrazovanja u Srbiji, Kovačević je istakla da se projekat uvođenja dualnog obrazovanja realizuje uz podršku GIZ, Austrijske privredne komore i Švajcarske organizacije za razvoj – SDC.

PKS je pružila pomoć u usaglašavanju ugovora i definisanju međusobnih odnosa i obaveza između kompanija, škola i učenika, odnosno njihovih roditelja. Iskustva u sprovođenju kombinovane, teoretske i praktične nastave u okviru ovog projekata, poslužiće u kreiranju najboljih zakonskih rešenja za srpski model dualnog obrazovanja.

„Sinhronizovano uvođenje dualnog obrazovanja u Srbiji između glavnih aktera, odnosno škola i privrede koja treba da učestvuje u kreiranju sadržaja, ključno je za uspeh ovog sistema. Nemačka industrija kao jedna od vodećih ekonomskih sila, tokom vremena je odolela brojnim izazovima upravo zahvaljujući dobro obučenoj radnoj snazi i ovom sistemu koji se u Nemačkoj sprovodi već skoro sto godina”, rekao je direktor Nemačko - srpske privredne komore Martin Knap na skupu u Privrednoj komori Srbije.

povezane vesti

komentari (1)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

Ђоле Земун001

11. mart 2017.

Ја сам ишао у средње техничку школу 1965-69и имао прве три године сваке среде практичну наставу у Змају из Земуна.После друге године петнајст дан летње праксе.Све средње школе су имале практичну наставу.Нек не измишљају ТОПЛУ ВОДУ.