Site name

Ne rušiti zgrade Generalštaba

Akademija arhitekture Srbije protivi se rušenju kompleksa nekadašnjeg Generalštaba i Ministarstva odbrane, autora arhitekte Nikole Dobrovića, i najoštrije protestuje zbog više puta ponovljenih najava i poziva najviših zvaničnika Srbije na "uništavanje jednog proglašenog kulturnog dobra".

8

Piše: FoNet

Beograd 20. mart 2017. 18:44

Foto: N1

Neverovatno je da tim povodom ne reaguje ni jedna od institucija sistema, ni Ministarstvo kulture, ni Republički, ni Gradski zavod za zaštitu spomenika, Tužilaštvo, Pravobranilaštvo, ukazuje u saopštenju Akademija arhitekture.

"Potpuno je jasno da stručna, kulturna i šira javnost naprosto ne veruje državnim organima da tačno znaju šta treba uraditi sa zgradama", smatra Akademija arhitekture i ukazuje na "providnu neistinu da postoje kontroverze u stručnoj javnosti šta učiniti sa zgradama".

Prema ocni Akademije, spinovanje vlasti dostiglo je vrhunac saopštenjem Vlade Srbije o rušenju celokupne zgrade iz bezbednosnih razloga, "i to posle sanacije kojom je najoštećeniji srednji deo manjeg krila kompleksa uklonjen, a njen deo prema Nemanjinoj potpuno stabilizovan".

"Naknadne interpretacije predstavnika vlasti da je razlog za kompletno rušenje u manjim troškovima potpune obnove takođe su još jedan blef nadležnih", ukazuje Akademija arhitekture.  Prema oceni Akademije, "kulturnim dobrima samo potpuno nekompetentni laici mogu da određuju ili kompariraju cenu ili cene pojedinačnih zahvata kao tržišne".

"Kulturna dobra se vrednuju u potpuno drugačijem vrednosnom sistemu", ističe Akademija, koja ne zna da je, povodom ove teme, bio konsultovan bilo ko od stručnih ljudi.  Na takvo ponašanje vlasti lepi se i nečija lična najava da se na mestu zgrade A kompleksa podigne Muzej srpskog srednjeg veka ili spomenik Stefanu Nemanji, navodi Akademija i podseća da se sve to odvija u godini kada se obeležava pola veka od Dobrovićeve smrti. Akademija rhitekture smatra da zgrade Generalštaba moraju biti i obnovljene, kao simbol srpske države, i vraćene u funkciju. 

"A ako već treba nešto u Beogradu srušiti - to su svakako čudovišta koja su se promolila na desnoj obali Save", zaključuje Akademija arhitekture.

povezane vesti

komentari (8)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

Inženjer

20. mart 2017.

Neskromno ću da kažem da sam jedan od poznatijih srpskih građevinskih inženjera konstruktera. Apelujem ovom prilikom na državu da HITNO dovrši rušenje i raščišćavanje bivše zgrade Generalštaba i to iz bezbednosnih razloga. Naime, udar bombe je prouzrokovao trajno narušavanje veze između betona i armature u njemu te bi bilo koji zemljotres kakvih je bilo u prošlosti (Crna Gora, Rumunija, Kopaonik) mogao da izazove veliku tragediju u okolnim prometnim ulicama i smrt više ljudi. Veoma je neodgovorno od strane države što je tek sad ugrađeno ( i to samo delimično) nešto čeličnih profila da privremeno pridrže ruševinu. Neću dublje da ulazim u sumnjivu arhitektonsku vrednost zgrade socrealističkog tipa, jer ovde je primarno pitanje bezbednost ljudi. Sramotno je i da Građevinski fakultet nije primereno reagovao nego prećutkuje ili odobrava ovu tragediju koja čeka da se dogodi.

drug

21. mart 2017.

šta znači "sumnjiva arhitektonska vrednost zgrade socrealističkog tipa"? u arhitekturi postoje pravci, a navedena zgrada svakako da ne pripada socrealizmu. ona je primer moderne. nije mi jasno kako se neko, ko se predstavlja kao inženjer građevine, baš toliko ne razume u arhitektonske pravce. dom sindikata je socrealizam, nakon rezolucije informbiroa 1948. gotovo da i nema projekata koji pripadaju socrealizmu. projekat siva 1 je promenjen kako bi pripadao moderni. očigledno je da se ne radi o "stručnjaku"...

Milivoje Radaković

21. mart 2017.

Te rogobatne klisurine usred Beograda bi valjalo srušiti i da nisu ruševine. Arhitekti koji u njima vide nekakvu "vrednost" verovatno pripadaju onoj Korbizijeovoj školi koja ljude u gradovima vidi kao prljave bubašvabe u čistoj arhitekturi. To je inače onaj "veliki arhitekta" kome su dali jedinstvenu priliku da po svojoj volji napravi čitav grad "od nule", pa se ispostavilo da u tom gradu niko ne želi da živi...

nesss

21. mart 2017.

u moru besmisla u najsiromašnijoj zemlji Evrope eto još jedne. Kao prvo želim da šokiram ove zgradobranitelje da je: 1.Ova gradjevina teško oštećena u NATO napadu(vidi sliku). Kad to saznate i prihvatite biće vam lakše 2.Ova gradjevina je pripadala miloševićevoj i pre toga komunističkoj vojsci koja je izgubila 4 rata i unazadila zemlju za 100 godina 3. Kao zgrada vojske sa upadljivo socrealističkom arhitekturom, bez obzira na materijale upotrebljeno upadljivo ruži ovaj deo grada sve i da nije izbuševna kao švajcarski sir u kapitulatskom ratu. Tajk isti generalštab je akpitulirao., 4. "vratiti u funkciju" i "obnovit" samo ako pisci koji to zahtevaju izvade pare, kupe i onove jer niko neće, a da teraju mene i druge poreske obveznike da platimo, za to bi njihov voljeni mentor rekao "malo morgen" 5. Pozdrav za ove koji hoće da reše ovaj kvazimodo problem. I pored togaq što na ovim izborima neću da glasam za njih, neću ni za one koji traže da se Srbija i dalje drži u socrealističkom ambijentu zvali se oni i General-pukovnici arhitekture.

Epistula non erubescit !

21. mart 2017.

Ovo nije "kulturno dobro" već ruina u centru grada sklona padu. Po standardima Akademije arhitekture ceo Novi Beograd bi trebao da bude proglašen za to isto "kulturno dobro"! A ta tvorevina nije dobila tu titulu zbog arhitektonske vrednosti već zbog funkcije kojoj je služila. Da je bila stambena zgrada proglasili bi je za kičeraj !

Inženjer

21. mart 2017.

@MilivojeRadakovic. Zgrade/ruševine će se srušiti na ulicu prilikom bilo kog jačeg zemljotresa u npr. Rumuniji, na Kopaoniku ili u Crnoj Gori. Inače Korbizje nije ni bio arhitekta, nema formalno obrazovanje sem zanatske škole za lepo pisanje i bio ispisivač cifara na ciferblatima skupih satova u Ženevi, mestu koje je čuveno po prizvodnji skupi satova. Kolega arhitekta koji me je gore iskritikovao, potpuno je ignorisao aspekt bezbednosti koji je jedini merodavan u ovom slučaju. Naši arhitekti bi hteli da ta zgrada pripada moderni, ali ona je daleko od toga. Videti BIGZ. Pa i taj Dom sindikata je više moderna od jeftine simbolike kanjona Sutjeske i liči na delo Titovog dvorskog arhitekte. Ali, ponavljam, rasprave o arhitekturi su bespredmetne, ovo je opasnost po živote ljudi i ponašanje države do sada u ovoj stvari je krajnje neodgovorno. Uzgred, nisam član niti jedne stranke i nikada neću ni biti, jer se ne zna koja je gora!

Milivoje Radaković

21. mart 2017.

Dragi Inženjeru, da ne bude nesporazuma - ja sam sa Vam potpuno saglasan - ruševine je trebalo odavno ukloniti jar jesu opasnost u sred grada. Ja sam tek želeo da kažem da bi tu neproporcionalnu, izmeštenu, pretencioznu nakaradu trebalo ukloniti iz estetskih razloga i razloga urbanog života sve i da je u savršenom stanju i da može da izdrži i Potop. Meni je ta zgrada uvek izgledala kao "prodor Kanjona Morače duboko u neprijateljsku pozadinu"... Fuj!

Dr Đorđe Nikolić

22. mart 2017.

Ja bi pre srušio odvratnu crnu Beograđanku na sredini fotografuje. Ruševine komunističkog generalštaba su takođe ružne ali nisu odvratne: bombardovanje im je dalo istorijski smisao i značaj. One bar ne štrče, kao Beograđanka, na silueti našeg prečesto rušenog grada.