Site name

Konferencija Beogradskog centra za ljudska prava

Azil u Srbiji zatražile 574 osobe

Tokom prošle godine čak 12.281 osoba izrazila je nameru da traži azil, a njih 574 je i podnelo zahtev, rečeno je danas na konferenciji za novinare Beogradskog centra za ljudska prava.

1

Piše: D. D.

Beograd 20. mart 2017. 23:55

Foto: Fonet

Od tog broja usvojena su samo 42 zahteva za azil. Ipak, većina izbeglica i migranata i dalje ne želi da ostane u Srbiji.

- Srbija još uvek nije uspostavila fer i efikasan postupak azila i treba da radi na unapređenju rada svih državnih organa nadležnih za tu oblast, rekla je Lena Petrović iz Beogradskog centra za ljudska prava .

U Srbiji trenutno boravi skoro 8.000 izbeglica i migranata od čega su njih 53 odsto iz Avganistana, 10 odsto iz Pakistana, devet odsto iz Sirije.

- Neophodno je što pre usvojiti zakonska rešenja kojim će se rešiti status izbeglica koje borave u Srbiji, a ne žele da traže azil, rekao je Nikola Kovačević iz Beogradskog centra i dodao da tim ljudima, u praksi, nadležni organi tolerišu boravak u Srbiji i da humano postupaju prema njima, kao i da se oni zovu da s ulica pređu u prihvatne centre ali da se to može promeniti.

- Neophodno je da Vlada Srbije ima jasnu politiku o upravljanju migrantskom i izbegličkom krizom, rekao je Kovačević.

povezane vesti

komentari (1)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

Car Lazar

21. mart 2017.

Kad će Srbi doći pameti.