Site name

Promocija knjige Đokice Jovanovića - "Prilagođavanja - Srbija i moderna: od strepnje do sumnje", u izdanju Dan Grafa

Sekulić: Srpska elita je neobrazovana i u sprezi sa mafijom

* Jovanović: Promene nisu imale svoje utemeljenje u srpskoj kulturi i to nas drži u raljama nacionalizma

U Centru za kulturnu dekontaminaciju održana je promocija drugog dopunjenog izdanja knjige "Prilagođavanja - Srbija i moderna: od strepnje do sumnje", autora Đokice Jovanovića a u izdanju Dan Grafa.

1

Piše: B. M.

Beograd 21. april 2017. 10:11

U ovom dopunjenom izdanju razmatraju se i promene u svetu i u našem društvu koje su se desile od 2012. godine do danas.

- U ovoj knjizi Jovanović istražuje zašto se u Srbiji za razliku od Zapadne Evrope nije razvila autentična politička filozofija koja bi omogućila raskid sa patrijarhalnim, tradicionalističkim kulturno vrednosnim modelom, rekao je profesor Milan Vukomanović i dodao da se kao razlog tome navodi nepostojanje društvenih slojeva koji bi taj raskid omogućili.

Đuro Šušnjić, sociolog, rekao je da Đokica Jovanović "postavlja važna i odvažna pitanja i nudi shvatljive i prihvatljive odgovore". On je dodao da je ono što ova knjiga zapaža to da se "na površini društvenog, političkog i kulturnog života mogu dešavati razne i brze promene važne za lični život i sudbinu, ali u dubinama kolektivnog iskustva stoje i deluju relativno dovršeni oblici i strukture neizmenjene tim što se iznad njih dešava".

- Autor otkriva te strukture, to jest duboko ukorenjena verovanja, ideje, navike, sklonosti i uspomene koje je srpski narod stvorio o sebi i drugim narodima tokom vekova. Upravo ove strukture su prepreka modernizaciji srpskog društva, rekao je Šušnjić.
Profesorka Nada Sekulić osvrnula se na politički smisao knjige u vezi sa trenutnim dešavanjima i rekla da "ono što se sada događa je legitimizacija onih struktura koje su Srbiju gurnule u rat devedesetih godina".

- Mi imamo jednu, uslovno rečeno, političku elitu koja je mahom neobrazovana, koja predstavlja spregu sa mafijaškim sistemom i legalizaciju ljudi koji su predstavljali bankarski sistem koji je vodio do urušavanja zemlje devedesetih - istakla je Sekulić.
Đokica Jovanović je naveo da se suočio sa ogromnim fenomenom koji se zove naše unutrašnje samonepoznavanje nas samih.

- Zato sam se često okretao našim književnicima. Naročito piscima sa kraja devetnaestog i početka dvadesetog veka - rekao je Jovanović. On je dodao da mu se čini da srpske promene nisu imale svoje utemeljenje u srpskoj kulturi i da je to ono mesto koje nas drži u raljama nacionalizma.

Evropski kontekst

Ono što predstavlja najveći kvalitet ove knjige za mene je širina okvira koji se postavlja. To je pre svega evropski kontekst, ali i širi vremenski proces - rekla je istoričarka Olga Manojlović Pintar.

povezane vesti

komentari (1)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

Doktor

07. jun 2017.

Svaka cast, ali nema nade!!!