Site name

Zaposleni u Predškolskoj ustanovi "Čika Jova Zmaj" na Voždovcu podneli prijavu protiv direktorke zbog mobinga

Terala vaspitačice na mitinge SNS-a

Prijava podneta Prosvetnoj inspekciji, ali ona ne izlazi da utvrdi stanje

Zaposleni u Predškolskoj ustanovi "Čika Jova Zmaj" na Voždovcu podneli su prijavu Prosvetnoj inspekciji protiv direktorke te ustanove, Lidije Hutović, zbog mobinga.

14

Piše: K. Živanović

Beograd 21. april 2017. 12:30

Foto: FoNet/ Nenad Đorđević

Nakon pisanja Danasa o tome kako direktorka tokom izborne kampanje tera zaposlene na skupove SNS, oni su potvrdili pisanja našeg lista i 30. marta podneli prijavu inspekciji, ali ni posle više od 20 dana nadležni nisu izašli na teren da ispitaju navode zaposlenih u voždovačkim vrtićima.

"Obraćamo vam se povodom teksta u listu Danas koji je objavljen 28. marta 2017, a koji se odnosi na rad PU "Čika Jova Zmaj", kolektivni mobing od strane direktorke Lidije Hutović i njenog stranačkog delovanja unutar firme. Molimo vas da proverite sve navode iz teksta u listu Danas, jer postoji veliki broj zaposlenih i roditelja koji mogu sve pomenuto da potvrde", navodi se u prijavi u koju je Danas imao uvid. Prijava nije potpisana, jer kako se u dokumentu navodi, kod zaposlenih je prisutan strah od mobinga direktorke i "aktivista određene političke grupacije".

"Obraćali smo vam se više puta i ukazivali na razne nepravilnosti - od stranačkog zapošljavanja, nepravilnosti u radu upravnog odbora pa do zloupotrebe imovine ustanove i stranačkog delovanja unutar firme, koje je po Ustavu i zakonima Srbije zabranjeno. Nemamo saznanja da ste na to reagovali. Ovaj put vam se obraćamo i poslednji put i zahtevamo vašu hitnu reakciju, jer je u našoj ustanovi ugrožen ne samo proces rada sa decom, nego i njihova bezbednost", navodi se u prijavi zaposlenih i dodaje da će se, ako reakcija inspekcije i ovaj put izostane, obratiti nadležnom ministarstvu, zaštitniku građana i sudu.

Podsetimo, u pomenutom tekstu pisali smo o tome kako je direktorka terala radnike da u toku radnog vremena odlaze na mitinge i druge aktivnosti SNS, dok su mališane u vrtićima čuvale spremačice. Ona je slala SMS poruke zaposlenima u kojima je navodila vreme i mesto okupljanja, kako bi se posećivali skupovi vladajuće stranke. Iako su nam to potvrdili vaspitači, ali i roditelji mališana, direktorka Hutović je rekla da ti navodi nisu tačni, i da joj neko "smešta".

- Ako sam slala poruku da se otvara dom zdravlja, i pozvala zaposlene da prisustvuju, onda to jesam radila. To je zato što naša predškolska ustanova sarađuje sa tim domom zdravlja. Isto važi i za posetu osnovnoj školi u Kumodražu. Zaposlene nisam zvala na mitinge SNS u Novi Sad niti u beogradsku Arenu, bila je kategorična Hutović. Na našu konstataciju da smo došli u posed prepiske, gde putem SMS i Vibera zaposlene pod naznakom "prisustvo obavezno" poziva na mitinge i skupove SNS, direktorka je rekla da postoji mogućnost da joj je neko uzimao telefon.

- Često ostavim telefon u kancelariji i izađem. Dešavalo mi se da mi neko lajkuje stvari na Fejsbuku koje u životu ne bih lajkovala. Ne mogu više da kontrolišem nekakve insinuacije i slične stvari, navela je Hutović.

Zaposleni, međutim, to negiraju, što su i naveli u prijavi prosvetnoj inspekciji. Tu se nalazi i spisak od 32 radnika predškolskih ustanova na Voždovcu, koji su bili prisutni na stranačkim aktivnostima, i to u radno vreme vrtića i jaslica.

"Direktorka Lidija Hutović je lično pozivala i slala poruke zaposlenima da idu na stranačka okupljanja i mitinge u radno vreme. U većini ovih aktivnosti zaposleni su išli mini-busem koji je kupljen prošle godine za prevoz dece. Korišćen je za prevoz aktivista, a za gorivo je uziman novac od roditelja", navodi se u prijavi.

- Za sve navedeno u prijavi imamo dokaze. Čekamo inspekciju, jer se ovakvom ponašanju mora stati na put. U radno vreme određen broj vaspitača odlazi na stranačke skupove, obilazi škole sa stranačkim aktivistima, postavljanje kamena temeljca za dom zdravlja... Dotle se deca raspoređuju u veće grupe ili ih čak čuvaju spremačice. Radna atmosfera je katastrofalna, u stalnom smo strahu, posebno nakon što su ove činjenice izašle u javnost. Zato je i prijava napisana anonimno, ali bez obzira, inspekcija mora da reaguje - kaže nam jedna od vaspitačica.

Inspekcija će reagovati

U prosvetnoj inspekciji kažu za Danas da će ispitati navode u prijavi zaposlenih u voždovačkim vrtićima. "Zakonski rok da inspekcija izađe na teren je 60 dana. Postupićemo u skladu sa zakonom i ispitati navode iz prijave", kažu u inspekciji.

povezane vesti

komentari (14)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

Banja

21. april 2017.

Isto je bilo i u osnovnoj skoli u Bajmoku, u Vojvodini. Teranje na mitinge, potpisivanje spiskova, garantovanje "kapilarnih" glasova, sve to od strane direktora.

Opljackani penzioner

21. april 2017.

Tako je to u zemlji kojom vlada A(dolf)leksandar Vucic,samo mu fale brcici.

Aleksandar Vučković

21. april 2017.

Radim sa kolegom čija supruga radi u ovoj ustanovi. Sve što su naveli zaposleni je tačno. 100%

Pavle Zivkovic

21. april 2017.

Direktor Ade Ciganlije takodje je primoravao zaposlene da idu na završni miting Sns u Areni, ali njega ne smeju da prijave jer bi palo ko zna koliko otkaza!

Sivi dom

21. april 2017.

Dete nije dete, igracka za strine i tete, dete je dete da ga volite i razumete .

vaspitac a ne otirac

21. april 2017.

Svaka cast vaspitacima ove predskolske ustanove, ovakvi ljudi i trebaju da VASPITAVAJU decu jer imaju kicmu i ovako slozni mogu da se izbore za sebe. Objasnjenje oko uzimanja telefona je za bez komentara. Neke stvari u zivotu su smesne i tuzne a neke smehotresne.

Žanijel

21. april 2017.

A ko je čuvao decu dok su vaspitačice išle na mitinge u radno vreme?

Dads

22. april 2017.

Mi na Kosovu ne znamo da li cemo sledeceg dana na miting ili na casove. Nosimo duplu opremu,garderobu..i ne smemo da se pozalimo. Kolega je izneo podatak koliko smo dana,sati casova i vikenda provdli po mitinzima i raznim protestima. I mi cutimo. SAMO CU RECI,NEMA TO VEZE SA AV SVE VLASTI SU NAS ISKORISCAVALE DO TE MERE,PREKIDALI SU NAM RASPUSTE(ODMORE).

Luka

22. april 2017.

Eh i u vodovodu stara pazova, ista priča, a kladim se da nisu jedini. Živela diktatura

Ljubica ljubić

22. april 2017.

A u PU na Paliluli..VD direktori, nestaju dokumenta kandidata,konkurs za prijem radnika (inace jedva odobren)čeka da se neki direktor ustali pa da kandidate pozove na razgovor, bar...4 sindikata od kojih su 3 predsednika ujedno i odgovorni vaspitaci i prvi saradnici tog istog direktora...a da ne pisem o tome da kako koji direktor ili zamenik dodje,tako se upise gomila dece van konkursa i preko stranačkih veza...Nikad ali nikad nije bilo ovako..bar ne u vrtićima..Politika je i u jaslicama!

MileZR

23. april 2017.

A svi zaposleni što se bune su preko konkursa zaposleni? Nijedan od njih nije zaposlen politički? Dajte molim Vas.

Ana

25. april 2017.

Gde ste Vucicu???!!!

sremac

25. april 2017.

uopste nemate potrebe jos ta politicka sikaniranja prijavljivati ,netreba ocekivati od onih koji su takvim ljudima izdavali naredjenja da ih sankcionisu,nego lepo sacekajte sledece izbore i promenite vlast ,tad pokrenite istrage za sve nepravde ucene i sikaniranja pa takve sve na ulicu i dozivotno zabraniti da rade u javnim ustanovama,to je to,

Pera Peric

24. maj 2017.

Ja se tri godine obracam Republickoj prosvetnoj inspekciji. Inspektori ne zele ni malim prstom da mrdnu, jer je sve to deo iste mafije!!!!