Site name

Istraživanje Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" pokazalo da je u Srbiji u poslednjih 20 godina gojaznost porasla za 60 odsto, alarmantno kod dece školskog uzrasta

Svako treće dete gojazno

U Srbiji je u poslednjih 20 godina procenat gojaznosti porastao za 60 odsto, što je posebno alarmantno kod dece školskog uzrasta, pošto je svako treće dete gojazno, a prema istraživanjima Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut", taj procenat se iz godine u godinu povećava.

Piše: Fonet

Beograd 21. april 2017. 13:36

Foto: Freeimages/Magda S

"Nažalost 49 odsto dece nedovoljno ili nikada ne konzumira voće. Moramo da delujemo zajedno kako bi deca stekla pravilne, zdrave navike", izjavila je Zorica Jovanovski, načelnica Centra za higijenu, hranu i ishranu Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut".

Ona je na okruglom stolu u organizaciji Delez Srbije, istakla da je za šest godina moguće zaustaviti negativne trendove.

"Greška roditelja je što nisu dosledni principima, oni potežu za praktičnijim rešenjima, daju deci slatkiš između obroka ne birajući vreme i tada nastaje veliki problem. Kad dete oseti slast, uslovno rečeno nezdrave hrane, teško prihvata da pojede brokoli ili jabuku", kaže Ana Todorović, specijalista nutricionista dijetetičar.

Olimpijski šampion Vanja Grbić istakao je da sport može da bude igračka u službi zdravlja, ali da zdravlje ne sme da bude igračka u službi sporta, navodi se u saopštenju sa okruglog stola.

"Moramo da budemo svesni da se u poslednjih 20 godina, kao posledica nedovoljne fizičke aktivnosti i loše ishrane, povećao broj dece sa dijabetesom. Suština je da nemamo kulturu ishrane, ali ni redovne fizičke aktivnosti," upozorio je poznati sportista.

Katarina Bošković, direktorka za kvalitet i bezbednost u kompaniji Delez Srbija predstavila je "Super-ručak" kao nutritivno izbalansiran i hranljiv obrok za decu školskog uzrasta.

Uz pomoć nutricionista i u saradnji sa institutom 'Batut' osmislili smo koncept "Super-ručak" kako bismo pružili deci mogućnost da naprave zdrav izbor, a roditeljima da budu sigurni u pravilnu ishranu dece dok su u školi, izjavila je Bošković.

povezane vesti

komentari (0)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.