Site name

Sneg uništio maline  u zlatiborskom okrugu

Sneg koji u Zlatiborskom okrugu pada već treći dan, a u višim predelima je dostigao visinu i do 60 centimetara, izazvao je velike štete u voćnjacima i malinjacima.

Piše: Danas Online/FoNet

Kosjerić 21. april 2017. 20:32

Situacija u opštini Kosjerić je posebno teška. "U selima koji su na nadmorskoj visini od 300 do 600 metara situacija je katastrofalna. Mnogi malinjaci i voćnjaci su uništeni. Ako noćas bude mraza, koji meteorolozi najavljuju, štete će biti stoprocentne.
 
Sneg u Makovištu je preko 60 centimetara, a putevi su teško prohodni", rekao je FoNetu predsednik opštine Kosjerić Milijan Stojanić.
 
Stručnjaci upozoravaju da niske temperature mogu da budu jako opasne i da nanesu veliku štetu voćnjacima. Malinjacima je sneg lomio grane zasada i prtrpeli su velike štete.
 
Prema prvim procenama iz Saveza malinara, posledica aprilskog snega, biće 40 odsto manji rod maline u Zlatiborskom okrugu. 

Prinos maline u oko tri hiljade domaćinstava u Krupnju koji se bave proizvodnjom ovog voća, u najboljem slučaju biće prepolovljen. 

Sneg koji je dostigao visinu od jednog metra potpuno je uništio voćne zasade u opštini Ljubovija, a porušeno je više od 500 stubova na niskonaponskoj mreži, zbog čega je više od 1.000 domaćinstava ostalo bez električne energije, kaže predsednik Opštine Milovan Kovačević za RTS.

 

 

povezane vesti

komentari (0)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.