Site name

Spomenički kompleks Stefanu Nemanji umesto Ministarstva

Predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić predsedavao je danas sednici Odbora za podizanje spomeničkog kompleksa Stefanu Nemanji.

12

Piše: Danas Online

Beograd 28. april 2017. 09:47

Foto: N1

Kako se navodi u saopštenju, na sednici je doneta odluka da će spomenički kompleks Stefanu Nemanji biti podignut na uglu ulica Kneza Miloša i Nemanjine, na mestu gde se nekada nalazio deo zgrade Ministarstva odbrane, koji je srušen u agresiji NATO 1999. godine.

Odbor je doneo odluku i o raspisivanju međunarodnog konkursa za spomenički kompleks Stefanu Nemanji. Odlukom je određena i visina novčanih nagrada za učesnike konkursa: prva nagrada će iznositi šest miliona dinara, druga  tri miliona  dinara, treća dva miliona, dok će svi ostali učesnici za svoje radove dobiti 100.000 dinara, navodi se u saopštenju.

Učesnicima konkursa biće omogućeno da predlože rešenja koja će predvideti da u novom spomeničkom kompleksu bude sačuvan deo stare zgrade Ministarstva odbrane, koji je delo arhitekte Nikole Dobrovića.

Na sednici Odbora formirana je konkursna komisija, čiji je zadatak da pripremi međunarodni konkurs, koji će Vlada Republike Srbije objaviti tokom maja ove godine. Na čelu komisije se nalazi Nikola Selaković, a članovi su akademici Ljubomir Maksimović i Svetomir Arsić Basara. 

povezane vesti

komentari (12)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

Дарак

28. april 2017.

Какви су ово преваранти! Да и сад ће Стефан Немања да "прегази" последице бобмардовања да што пре заборавимо. То мора да је због силних пријатеља у свету, нпр Француза, Шредера, Блера итд.

scoby

28. april 2017.

Malo je para predviđeno za nagrade na najuspešnije arhitektonsko rešenje. Kako spojiti Nemanju sa srušenim mostom na Neretvi? A možda bi bilo bolje da raspišu konkurs za rešenje uklapanja ona 2 obeliska koja kao da su sletela iz svemira na obalu reke u Savamali?

Andrej

28. april 2017.

Hoće li moći gradonačelnik mali ili njegov brat ili Njegov brat da drže neki mali kafić u tom kompleksu? Tek da budu prisutni u našim životima - kad su već u našim srcima?

Olja

28. april 2017.

Predsednik odbora za podizanje spomenčkog kompleksa? Pitam se da li u ovoj državi postoji još neko, sem u tekstu pomenutog predsednika svega i svačega?

bot

28. april 2017.

bravo za Basaru

arhitekta

28. april 2017.

A da li moooozda moze u komisiji da bude neki strucnjak iz oblasti arhitekture? Slucajno, onako, cisto da baci pogled na neki plan, jeste da je bezveze, ali pustite ljude, nemojte posle da se bune

žoržo

28. april 2017.

Zabetonirano ili beton na noge pa plivaj ili šetaj kompleksom. Porodični biznis.

Mira Petrovic

28. april 2017.

Bravo za profesora emritusa i akademika, naseg medjunarodno priznatog i uvazenog vizantologa Ljubomira Maksimovica! Svaka vam cast! Pravi primer za ugled generacijama koje dolaze.

Mika

28. april 2017.

A da naprave bar jednu bolnicu, umesto spomenika srpskim i ruskim carevima.

NN

28. april 2017.

Kakav perfidan način da sprovedu ono što odavno žele, ali eto neki zakon se tu bio isprečio. Generalštab je i dalje proglašeni spomenik kulture gospodo! Ajmo, gde je reakcija Ministarstva kulture (ako još uvek postoji i nije prezauzeto ukidanjem N1)!

radikalne promene

28. april 2017.

Tako onaj kum Nikola Petrović koji u Novom Sadu gradi poslovni kompleks Pupin u centru grada. Srušio prelepu zgradu staru dva veka i zida. Šta zida? Luksuzne stanove na 10 spratova i na dnu "poslovni prostor".

VB

28. april 2017.

Ko rusi spomenik da bi pravio svoj,besmisleni i novokomponovani?Ko je obrisao to zdanje iz naseg secanja?Onaj ko je losim kockanjem izazvao da budemo bombarodovani? Onaj ko nije znao da cuva i sacuva mudrom politikom zemlje Nemanjine,pa da mu tamo stavi spomenik,da juznjaci ne bi ovde pravili svako malo cirkus:ili pred Skupstinom koja se ne vidi od zida placa od prljavih krpa ili umotavanja u crno spomenik zahvalnosti Francuskoj. Mislim,gde su setaci i protestanti koji ce umesto samo Savamale da nam sacuvaju drzavu od varvara i prostaka.