Site name

Direktor Centra za promociju nauke tvrdi da ga smenjuju zbog Darvina

Smena Đorđevića odavno planirana

Slede nove smene u Ministarstvu prosvete, na redu savetnici i pomoćnici ministra

Direktor Centra za promociju nauke Nemanja Đorđević izjavio je da je pokrenuta procedura za njegovu smenu, a kao razlog navodi to što je u otvorenom pismu tražio od ministra prosvete Mladena Šarčevića da se izjasni o predlogu za reviziju izučavanja teorije evolucije u školama i na fakultetima.

8

Piše: V. Andrić

Beograd 18. maj 2017. 17:37

Nemanja Đorđević Foto: cpn.rs

Podsetimo, Đorđević je to pismo uputio pošto je ministar Šarčević za Danas izjavio da se, što se tiče plana i programa, Ministarstvo prosvete neće baviti pomenutom peticijom.

-Bilo koja naučna istina ili nova teorija, a naročito one koje su od svetskog značaja ne mogu se uvoditi tek tako bez međunarodne potvrde, rekao je ministar, nakon čega mu je Đorđević poručio da je njegova reakcija neophodna kako bi se zaštitili zakoni, nastavnici, naučnici i, na kraju, ideja obrazovanja.

“Najava da ministarstvo neće reagovati u ovom slučaju nema političku poruku, ali dugoročno nanosi trajnu štetu sistemu obrazovanja koje je zasnovano na nauci”, naveo je tada Đorđević.

Procedura za njegovu smenu pokrenuta je juče, a za taj predlog su glasali novoimenovani članovi UO - posebni savetnik ministra prosvete Marko Popadić i pomoćnik ministra Aleksandar Pajić. Predlog je podržao i predsednik UO Bogoljub Zečević, a protiv su bili članovi iz reda zaposlenih - Slobodan Bubnjević i Ivan Umeljić. Odluku UO treba da potvrdi ministar prosvete.

Ministar prosvete Mladen Šarčević nije želelo za Danas da komentariše Đorđevićeve navode.

Kako nezvanično saznajemo, procedura smene, ne samo Đorđevića već i nekoliko zaposlenih u drugim institucijama koje su u nadležnosti Ministarstva prosvete, pokrenuta je još pre Nove godine. Reč je o javnim preduzećima, zavodima i drugim institucijama, koje nisu radile efikasno, a na tom spisku su i pomoćnici ministra, savetnici...Vlada je nedavno smenila pomoćnika ministra za tehnološki razvoj Zorana Lazarevića, a na njegovo mesto je postavljen Saša Stojanović. Umesto Gorana Kvrgića, Jedinicu za upravljanje projektima u javnom sektoru će ubuduće voditi Vesna Vandić. Kako saznajemo, smene u Ministarstvu prosvete se planiraju i u narednom periodu.

Inače, Nemanja Đorđević je na mesto direktora Centra za promociju nauke došao sa mesta šefa kabineta bivšeg ministra prosvete Srđana Verbića. Ostao je upamćen po tome što je prekinuo konferenciju za medije obrazloženjem “da to“može da uradi jer je šef kabineta”, jer mu se nije svidelo što su novinari Verbiću postavili pitanje van teme o kojoj je bilo reč.

 

 

 

povezane vesti

komentari (8)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

Dragan

18. maj 2017.

Ruku na srce, nezavisno od ovog slucaja, cemu sluzi CPN? Nauka se radi ili se ne radi, a od promocije nema vajde. Deca se sa naukom upoznaju u skolama, od svojih profesora, a ne sibicarenjem na sajmovima, vasarima i drugim cirkusima... Dajmo se uozbiljiti!

Božjidar Bogoljubović

18. maj 2017.

Moj komentar se svodi na nekoliko Kako i zašto.Pa da počnem kako i zašto je formirana ova agencija ,kako i zašto je ovaj saznajem umetnik na čelu ove ustaniove ,kako i kome ova ustanova promoviše nauku, Kako u zašto on misli da je teorija zbog koje ga stiže ovo, naučna a ne teorija prošlog vremena nikada naučno ne dokazana. Kako i zašto kada je tako principijelan nije sam otišao sa mesta koje mu ne pripada ni po jednom kriterijumu.Kako i zašto on misli da je ispravljane greške kao što je njegovo uklanjanje sa nezasluženog položaja lični progon.

Џони Хазард

18. maj 2017.

Наравно да мора да буде смењен. Не зато што он, наводно подржава Дарвинову теорију, већ зато што јавно прозива министра. Уколико хоће да га прозива, онда је требало да да оставку и све му на вољу. На крају, никакве штете по друштво, смењен је непотребан директор још непотребније институције као што је овај обскурни центар, основан само да би Ђелић имао где да удоми своју бившу.

SF/SN

18. maj 2017.

Ima nade za vas u Srbiji.

Dragan

18. maj 2017.

Totalno zastarela teorija a brane je istim administrativnim metodama kao dogmu. nemaju više čime drugim da je brane nego administrativnim motodama i ustoličenom silom.

MiR

18. maj 2017.

Oproban sistem. Postaviš svoje poslušnike i prividno širiš demokratiju. Direktor centra za nauku nesme braniti nauku, mora se povinovati Crkvi.

VP

18. maj 2017.

Kakva nauka, kakvi argumenti, zar gospodin ne vidi Bumbaširevića i slične koji se ne oglašavaju. Trebalo je bar da konsultuje ministra, a ne da se bavi svojom strukom. Mora da se zna red. Bravo klimoglavci, samo smenjujte ljude od nauke i kulture, postavljajte samo poslušnike kao najveće stručnjake.

Zrenjaninac

19. maj 2017.

Glasali ("birali") ste,eto Vam ga !!!