Site name

Miloš Janković, v.d. zaštitnika građana, naložio prikupljanje podataka o nedavnoj smrti Milorada Nikolića u zatvorskoj bolnici

Sumnjiva smrt čoveka koji je psovao Vučića

Vršilac dužnosti Zaštitnika građana Miloš Janković izjavio je juče da je ta institucija trenutno u fazi prikupljanja dokumentacije o smrti Milorada Nikolića (45) iz Crvenke, koji je nedavno preminuo u zatvorskoj bolnici u Beogradu.

9

Piše: M. D. Miljković

Beograd 17. jun 2017. 09:29

Foto: Stefana Savić

Nikolić je u pritvoru bio Nikolić od kraja prošle godine pod optužbom da je ugrozio bezbednosti tadašnjeg premijera Aleksandra Vučića i ministra policije Nebojše Stefanovića. Nikolić je tokom novembra i decembra 2016. slao preteće SMS poruke na mobilni telefon svog poznanika Danka Batanića.

Miloš Janković je objasnio da zaštitnik građana po pravilu reaguje po pritužbama, ali da u velikom broju slučajeva, kad smatra da je potrebno, pokreće postupak po sopstvenoj inicijativi.

Feđa Dimović, advokat preminulog Nikolića, izjavio je za Danas da mu nije jasno kako su čoveku starom 45 godina, koji je posedovao međunarodnu vozačku dozvolu za sve kategorije, člansku knjižicu Fudbalskog saveza jer je godinama bio aktivni fudbaler i koji iza sebe nije imao niti jedan incident, lekari ekspresno konstatovali paranoidnu šizofreniju i smestili ga u zatvorsku bolnicu.

 - Kako je moguće da je čovek 45 godina normalno živeo sa takvom dijagnozom? Po mom mišljenju, doktori koji su uradili to prvo veštačenje su se pokajali, jer su se ubrzo pojavili na pretresu i dali preporuku da on bude pušten iz bolnice i da se njegovo lečenje nastavi na slobodi. Međutim, umesto da mu sud po preporuci ukine pritvor, on je zatražio da veštačenje uradi Medicinski fakultet u Novom Sadu. To kontrolno veštačenje zatraženo je u februaru i nije izvršeno do danas, a upravo je to bio razlog da ga drže u pritvoru, rekao je Dimović.

 Njemu je na Institutu za sudsku medicinu rečeno da je Nikolić preminuo od srca, kao i da će toksikološki nalaz biti gotov za šest meseci. Dimović podseća da je poznata stvar da nekontrolisana terapija tako teškim lekovima dovodi do otkazivanja rada srčanog mišića, što je mnogo puta dokazano prilikom obdukcije ljudi koji su izvršili samoubistvo tom vrstom medikamenata. Dimović se seća jedne od njegovih poseta Nikoliću, kada je on nekontrolisano plakao, i pravdao mu se da od kako je počeo da uzima terapiju ne može da zadrži suze.

- Kada se malo smirio, uspeli smo da obavimo razgovor i tom prilikom uverio sam se da potpuno razume sve što mu govorim i da normalno komunicira, kazao je Dimović. Prema njegovim rečima, država je u obavezi da detaljno istraži uzrok smrti nekoga ko je preminuo u pritvoru pod takvim sumnjivim okolnostima.

povezane vesti

komentari (9)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

nikola

17. jun 2017.

kod smrti pod sumnjivim okolnostima radi se obdukcija kako bi se dokazao pravi uzrok smrti. Izveštaj patologa će pokazati pravi uzrok

maja

17. jun 2017.

Da sve je sumnjivo, a da li je sumnjiva smrt Zorana Đinđića?

Crvenka

17. jun 2017.

"...smrti, moja jedina greško" Neka ti je laka crna zemlja dobri naš Miki

baka

17. jun 2017.

Ja se iskreno nadam da ce DENUNCIJANT, odnosno "prijatelj" kome su ove "uzasne" poruke bile upucene imati nocne more! U protivnom ODAKLE policiji ove poruke, upucene na privatni telefon? Dakle u Srbiji vise ne smes ni u drustvu prijatelja da pljujes vlast, a da ne zavrsis na robiji ili psihijatriji. Moram reci da bi im i Staljin pozavideo.

Gina

17. jun 2017.

Ne verujem da ima ikakvih sumnjivih okolnosti ali verujem da mediji vole ponekad da preuvelicavaju.

Грађанин другог реда

19. jun 2017.

Овај случај невероватно подсећа на форманов филм,само са том разликом да је Џек Никлсон преживео само као биљка.Милорад је дао свој живит за слободу,а остаје на савести политиканата и исполитизованих доктора.

lutak

20. jun 2017.

Gino, mirna budi...

Slavica Mazak Bešlić

20. jun 2017.

Svaka sumnjiva smrt se mora forenzički razjasniti, samo i jedino forenzički dokazi su bitni , i to nema nikakve veze ni sa tiražom medija , ni s tim u šta ko veruje ili ne veruje. Problem je što mi nemamo nezavisnu, samostalnu forenzičku instituciju.

gigatrend

22. jun 2017.

@ Gina: Ma sve je to slučajno, kao i sa onim nesrećnim portirom iz Savamale. Nije isključeno ni da su namerno umrli, samo da napakoste vlasti. Sram te bilo, i tebe i ove koji ti daju pluseve. A obzirom da ovo nije 19. vek, nadam se da će pravda kad-tad doći po svoje, i da će onaj oko koga se sve ovo vrti dobiti zasluženo.