Site name

Šabić: Službama bezbednosti možemo samo da verujemo na reč

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić izjavio je danas za N1 da u Srbiji nisu razvijeni mehanizmi kontrole rada službi bezbednosti zbog čega javnosti ostaje samo da službama veruje na reč.

4

Piše: Fonet

Beograd 19. jun 2017. 12:58

Foto: Fonet/Božidar Petrović

Šabić je objasnio razliku između prisluškivanja, što je slušanje nečijeg razgovora, i pristupa zadržanim podacima, gde se ne ulazi u sadržinu komunikacije, nego se dobijaju informacije ko je, kada, koliko i sa kim komunicirao- listing.

Ustav izričito nalaže da je sa nadzor komunikacija potrebna odluka suda, bezbednosne službe su dosad tumačile da se to odnosi isključivo na prisluškivanje, dok su o pristupu zadržanim podacima odlučivali direktori službi, podseća Šabić.

Ustavni sud, međutim, doneo je odluku po kojem je za svaki nadzor komunikacija, pa i pristup zadržanim podacima, potrebna odluka suda, dok je svako drugo tretiranje nezakonito i predstavlja krivično delo, upozorio je on.

Vi danas imate eksplicitne tvrdnje službi da postupaju samo po odluci suda, ali možete samo da im verujete. Lepo je da im verujete, ali još bolje je da imate mehanizam da ih nadzirete, rekao je Šabić.

Šabić je podsetio da je pre nekoliko godina, kancelarija poverenika utvrdila da službe bezbednosti imaju onlajn pristup zadržanim podacima.

Tad smo dobili frapantan podatak, tri provajdera su okrenula glavu, a samo jedan nam je rekao - znamo koliko su puta pristupili - 272.000 pristupa u godinu dana, samo kod jedne kompanije. Ta priča da službe i danas imaju direktan pristup otvara pitanje ima li smisla govoriti o efikasnoj kontroli, poručio je on.

Šabić je ukazao da skupštinski Odbor za kontrolu službi bezbednosti vodi stranačka ličnost, a treba da nadzire rad BIA na čijem je čelu takođe stranačka ličnost.

On smatra i da nije dovoljno to što je novi direktor BIA Bratislav Gašić zamrzao sve stranačke funkcije, jer zakon eksplicitno navodi da pripadnik BIA ne može biti pripadnik stranke.

Podatak da je broj onih koje BIA prisluškuje porastao za 10 odsto, Šabić ne vidi kao dramatičan i nešto na osnovu čega bi se moglo zaključiti da se Agencija politički zloupotrebljava.  

povezane vesti

komentari (4)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

Vladimir

19. jun 2017.

Običaj je despot među ljudima.

Higija

19. jun 2017.

Službe bebednosti rade svoj posao, ako želite da radite priključete se ali nemojte samo da kritikujete već uzmite i radite.

Cane

20. jun 2017.

Da stavimo na stranu navodno pracenje, ovo sto je Sabic izjavio je uvreda za bezbednosne sluzbe, a i gradjane.

Jana

20. jun 2017.

Jedno je da se iznosi licni stav protiv vlasti, a sasvim drugo je da se taj stav prelije na sve sisteme bezbednosti drzave. Gospodin Sabic je preterao sa izjavom u kojoj javno vredja ljude koji casno obavljaju posao.