Site name

Okrugli sto "Rezultati trećeg istraživanja o stavovima graрđana prema izbeglicama i izbegličkoj krizi"

Dve trećine građana Srbije saoseća sa izbeglicama

Dve trećine građana Srbije saoseća sa izbeglicama sa Bliskog istoka koji prolaze kroz Srbiju, pokazalo je danas objavljeno istraživanje agencije Propozitiv, koje je sprovedeno u okviru aktivnosti Fondacije "Ana i Vlade Divac" za pomoć lokalnim zajednicama u izbegličkoj krizi.

Piše: Fonet

Beograd 19. jun 2017. 13:51

Foto: Nenad Đorđević/FoNet

Istraživanje je rađeno u maju i to na uzorku od 2.700 ispitanika iz gradova i opština koje su najviše izložene izbegličkoj krizi: Beograd, Dimitrovgrad, Lajkovac, Preševo, Sjenica, Tutin, Subotica i Šid.

Marko Lazović iz agencije Propozitiv je na konferenciji u Beogradu, rekao da većina ispitanika, njih četiri petine, smatra i da je Srbija mnogo bolje reagovala na izbegličku krizu nego ostale zemlje u okruženju.

Istraživanje je pokazalo i da oko trećina ispitanika strahuje od povećanja kriminala ili terorističkih napada zbog izbegličke krize.

Državni sekretar Ministarstva za rad, zapošljavanje i socijalnu politiku Nenad Ivanišević je rekao da u ovom trenutku na teritoriji Srbije boravi od šest hiljada do sedam hiljada izbeglica.

Među njima je tri hiljade dece, a većina izbeglica se nalazi u prihvatnim centrima, napomenuo je Ivanišević. On je dodao da troškove rada prihvatnih centara snosi Evropska unija, a ne Srbija i da će uskoro biti potpisan novi ugovor o finansijskoj pomoći.

Džon Jang iz Kancelarije UNHCR u Srbiji je rekao da agencije Ujedinjenih nacija zajedno sa Evropskom unijom pomažu Srbiji u suočavanju sa izbegličkom krizom.

Imamo svoje ljude na terenu i nastavićemo da pomažemo, poručio je Jang.

I njegov kolega iz USAID, američke vladine agencije za međunarodni razvoj, Aleks Gejner je ocenio da je izbeglička kriza globalnog karaktera i da zahteva odgovor čitave međunarodne zajednice.

Gejner je podvukao da SAD pomažu i Srbiji i zemljama regiona u suočavanju sa izbegličkom krizom.

Direktorka Fondacije "Ana i Vlade Divac" Ana Košel je najavila da će Fondacija u utorak početi izgradnju vrtića u Vranju u okviru prihvatnog centra za izbeglice.

Ona je istakla da Fondacija ima više od hiljadu volontera i da dobro sarađuje i sa Vladom Srbije i sa međunarodnim organizacijama u pomaganju izbeglicama.  

povezane vesti

komentari (0)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.